Artrose, de oorzaken, klachten en symptomen

Artrose

Artrose, ook wel bekend als gewrichtsslijtage, is de geneeskundige naam van een aandoening aan kraakbeen in gewrichten. Het lichaam produceert voortdurend kraakbeen. Als er meer kraakbeen verloren gaat dan dat er door het lichaam aangemaakt wordt ontstaat er artrose. Het kraakbeen verslechtert of verdwijnt helemaal. Daarnaast zit er in het gewricht een vloeistof welke ervoor zorgt dat het gewricht soepel draait en schokken absorbeert. Bij artrose vermindert ook deze vloeistof in het gewricht.

Klachten en symptomen

De kenmerken van artrose zijn pijn tijdens beweging van het aangedane gewricht en een stijf of stram gevoel. Vooral na een tijdje niet bewegen zoals ’s ochtends, kan het gewricht stijf aanvoelen. Verder kunnen gewrichten die ernstig aangedaan zijn een krakend gevoel geven. Daarnaast kan dit gewricht een bewegingsbeperking en soms zelfs een standsverandering teweeg brengen.

Wanneer krijg je de diagnose artrose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van de klachtenomschrijving en lichamelijk onderzoek. Ter bevestiging van de diagnose wordt soms een röntgenfoto gemaakt. Het kraakbeen is hierop niet te zien maar wel de botuiteinden. Dicht opeenliggende botuiteinden wijzen op verminderde kraakbeendikte.

Bij de diagnose worden twee vormen onderscheiden. Artrose zonder aanwijsbare oorzaak wordt primaire artrose genoemd. Denk hierbij aan artrose door veroudering. Iedereen boven de zestig jaar lijdt wel aan een waarneembare vorm van artrose.

Artrose die veroorzaakt wordt door een onderliggende oorzaak wordt secundaire artrose genoemd. Denk hierbij aan artrose die is ontstaan na een ongeluk maar ook een aangeboren scheefstand kan secundaire artrose veroorzaken.

De risicofactoren bij het ontstaan van artrose

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op mogelijk ontstaan van artrose.:

 • Chronische overbelasting of verkeerde houding met als gevolg verkeerde belasting. Denk hierbij aan zwaar fysiek werk of sporten waarbij men geneigd is om delen van het lichaam “vast” te zetten.
 • Overgewicht geeft een vergroot risico op artrose van knieën (knieartrose/ gonartrose), heupen en enkels.
 • Bij een beschadigd gewricht door trauma, denk daarbij aan sportletsel, kan eerder artrose ontstaan
 • Zoals eerder gezegd lijdt iedereen boven de zestig aan een vorm van artrose maar de snelheid waarop dat gebeurt is erfelijk te noemen.
 • Een ontstekingsreactie versnelt de afbraak van gewrichtskraakbeen en kan artrose veroorzaken

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen aan een fysiotherapeut, vul dan onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

  Naam (verplicht)

  E-mail (verplicht)

  Telefoonnummer

  Onderwerp

  Bericht

   

  Interessante link met betrekking tot dit onderwerp:

  http://www.reumafonds.nl