Topsportcomplex op Diekman

ENSCHEDE – FC Twente wil in 2024 het nieuwe topsportcentrum Diekman betrekken. Dinsdagavond presenteerde de club die ambitie aan de Enschedese gemeenteraad. Opvallend: FC Twente wordt volgens de plannen zelf eigenaar van de velden en de gebouwen.

De plek waar dromen beginnen, heet het boekwerk waarin het nieuwe topsportcomplex van FC Twente tot leven komt. De terugkeer naar de oale grond in Enschede is een kennismaking met de moderne tijd. Bij FC Twente geloven ze er heilig in: met deze accommodatie is de club klaar voor de toekomst. Er komt een wedstrijdveld met tribune voor de vrouwen, het nog op te richten Jong FC Twente en de ploeg onder 21 jaar. Er komen 4.5 trainingsvelden, kantoren, mediaruimtes, een kantine en een bestuurskamer.

De verdeling

Het is de bedoeling dat FC Twente het hoofdgebouw gaat delen met Pro-F (fysiotherapie) en de orthopedische kliniek OCON. De plek van de voetbalclub behelst 3400m2, verdeeld over twee verdiepingen. Het medisch datacentrum krijgt de beschikking over 5600m2. FC Twente en Pro-F gaan de gymzaal delen. Beide instanties werken nu al innig samen. De gezamenlijke opleiding met Heracles blijft op de huidige accommodatie in Hengelo, die ook een opknapbeurt krijgt.

Wat kost het?

De gemeente Enschede en FC Twente tekenden eerder al een intentieverklaring. Volgens de nieuwste opzet trekt FC Twente zelf de kar. „Dit vraagt een investeringsbedrag tussen de 14 en 17 miljoen euro”, zegt algemeen directeur Paul van der Kraan van FC Twente. De club moet dat bedrag zelf ophoesten. „Wij zijn in gesprek met partijen om de financiering rond te krijgen. De voorkeur van FC Twente is, dat wij zelf eigenaar worden van de velden en gebouwen.”

Dit is het moment

De club heeft haast en wil snel doorpakken. „Dit is het moment, de prestaties zijn goed en de club leeft enorm”, vindt technisch directeur Jan Streuer. „Als je niet oppast stagneert alles weer. Onze huidige faciliteiten in Hengelo zijn zeer gedateerd. Als je pretendeert topsport te bedrijven, dan moeten de omstandigheden daar ook naar zijn en dat is nu niet het geval. Op dit moment kunnen we ons als club niet door ontwikkelen. Wij willen niet terugvallen in niveau en ambitie, maar juist stabiliseren en uitbouwen. Onze ambitie is vanaf 2025 jaarlijks rondom plek 4 spelen en bij de vrouwen willen we meedoen voor de titel en in de Champions League spelen.”

Overal nieuwbouw

Streuer ziet om zich heen dat de concurrentie niet stil zit. „Clubs met ambitie hebben allemaal een nieuw trainingscomplex”, zegt hij. „Kijk naar Feyenoord, AZ, Vitesse, FC Utrecht, PSV. En in Heerenveen gaan ze ook verbouwen. Je kunt als Twente niet achterblijven. Qua faciliteiten zitten we nu aan de onderkant in de eredivisie. We staan nu voor de vraag: Haken we aan of haken we af?”

Bouwtijd twaalf maanden

Als de financiering rond komt, wil de club medio 2023 beginnen. „De bouwtijd is twaalf maanden”, aldus Van der Kraan. „Wij hebben geen onbeperkt budget en dat hebben we ook niet per se nodig om onze ambities te realiseren. Er is ingestoken op slim, efficiënt, en vooral innovatief bouwen en realiseren. De Universiteit Twente, Saxion Hogescholen, Demcon, Pro-F en Ocon hebben allemaal meegedacht. Alle expertise wordt gehuisvest in het topsport medisch datacentrum. Alles komt hier samen: Een centrum waar (top)sport gerelateerde instellingen en bedrijven een plek krijgen. Wij stellen ons op als proeftuin en faciliteren onze partners.”

Belang voor gehele regio

Volgens Van der Kraan overstijgt de komst van het topsportcentrum het belang van FC Twente alleen. „Wij kunnen een vliegwiel zijn voor de gehele regio”, zegt hij. „Denk maar eens terug naar de periode tussen 2007 en 2012. Van de algehele uitstraling van de regio tot de regionale economie en vooral ook de breedtesport: Iedereen profiteert mee als FC Twente weer structureel op de toppen haar kunnen presteert.”

Nostalgie

En dan is er nog iets, zegt Jan Streuer met een nostalgische blik naar het verleden. „Dat we als club teruggaan naar Het Diekman, zorgt voor iets extra’s, daar is het allemaal begonnen”, aldus de oud-speler van FC Twente die de opkomst en de eerste successen van de club in het inmiddels afgebroken stadion meemaakte.

Aangesloten bij: