Hoofdpijn

Hoofdpijn, een veel voorkomende klacht

Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht, ongeveer één op de vijf Nederlanders heeft regelmatig last van hoofdpijnklachten. Oorzaken en typen pijn kunnen erg variëren. Zo spreekt men over o.a. migraine, spanningshoofdpijn of clusterhoofdpijn. En kan de pijn variëren van kloppende, stekende tot zeurende pijn. Wanneer een relatie met de nek aanwezig is kan de fysiotherapeut verlichting bieden.

Hoofdpijn in relatie met de nek

Het hoofd balanceert in principe op de wervelkolom. Spieren vanuit de nek verzorgen de stabiliteit en bewegingen van het hoofd. Omdat deze spieren vast zitten aan de schedel kan dit bij een verhoogde spanning hoofdpijn veroorzaken. De fysiotherapeut kijkt in geval van hoofdpijn altijd naar de bewegelijkheid van het hoofd in relatie met de nek. Als de bewegelijkheid niet goed is dan kan de fysiotherapeut dit behandelen.

Symptomen en kenmerken van hoofdpijn

Dit type hoofdpijn (in relatie met de nek) kenmerkt zich door een langzaam opkomende zeurende, constant aanwezige pijn welke verergert bij bewegingen zoals opstaan en lopen. In sommige gevallen zal de hoofdpijn verergeren in de loop van de dag, door de activiteiten van die dag. In andere gevallen kan het juist zijn dat je opstaat met hoofdpijn en het in de loop van de dag afneemt door de dagelijkse bewegingen.

Wat kan de fysiotherapeut doen met hoofdpijnklachten

De fysiotherapeut zal bij hoofdpijnklachten altijd onderzoek doen naar de beweeglijkheid van het hoofd en nek. Afhankelijk van de locatie van de pijn bijvoorbeeld het voorhoofd of zijkant van het hoofd, zal de fysiotherapeut zoeken naar spierspanning in de nek. Door deze spanning weg te nemen zal de hoofdpijn afnemen of verdwijnen. Het kan zijn dat vlak na de behandeling een reactie optreed waarbij de hoofdpijn toeneemt maar daarna weg is. Een manueel fysiotherapeut kan behandeling uitbreiden met het verbeteren van de beweeglijkheid de nek.

Zijn hoofdpijnklachten te voorkomen?

Als je het hebt over hoofdpijn in relatie met (spierspanning in) de nek is het lastig om te voorkomen. Wat over het algemeen wel bevorderlijk is om in beweging te blijven en een juiste houding aan te nemen. Veel zitten, eenzelfde/ verkeerde houding of overbelasting van de rug/ nek zijn niet bevorderlijk.

Herken je deze klacht? Je kan zonder verwijzing van de huisarts bij Pro-F fysiotherapie terecht. Pro-F fysiotherapie heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Maak online een afspraak of bel voor meer informatie telefoonnummer 053 851 06 94

 × Stel je vraag via WhatsApp