Zorgverzekering 2024

Zorgvergoedingen Fysiobehandelingen in 2024 

2024 staat voor de deur, en traditiegetrouw zie je veel reclames van zorgverzekeraars die je proberen over te halen om over te stappen. Met al deze informatie is het lastig om door de bomen het bos te zien. Hoeveel behandelingen je nodig hebt, is per persoon verschillend. Wij hopen jou met dit artikel meer inzicht te geven, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken over welk aanvullend pakket het beste bij jou past! 

Ook dit jaar heeft Pro-F een contract met alle verzekeraars. Dat betekent dat we de kosten van een behandeling rechtstreeks indienen bij een verzekeraar als je aanvullend verzekerd bent. Daardoor hoef jij niets te doen en kun je je focussen op je herstel. 

 

Slim kiezen 

Sinds een aantal jaar wordt fysiotherapie niet meer standaard vergoed vanuit de basisverzekering. Om toch voor een vergoeding in aanmerking te komen, moet je een aanvullende verzekering afsluiten. Er zijn wel wat uitzonderingen die we in dit artikel met je bespreken. 

Welke zorgverzekering voor jou het voordeligst is, daar kom je het snelst achter aan de hand van een zorgverzekeraarsvergelijker, bijvoorbeeld met Zorgkiezer of Independer. Bij dergelijke vergelijkingssites vul je je leeftijd in en geef je aan welke aanvullingen je graag in je zorgpakket zou willen opnemen. Bij deze mogelijkheden staan ook het aantal fysiobehandelingen dat je verwacht nodig te hebben. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor 3 vergoede behandelingen per jaar tot 27 behandelingen. Om te bepalen hoeveel behandelingen voor jou relevant zijn, kun je het volgende hulpmiddel toepassen dat gemaakt is door Zorgkiezer:

 

Jouw persoonlijke situatie is van invloed op de inschatting van het aantal benodigde behandelingen. Vooral voor ouderen en mensen die blessuregevoelige sporten beoefenen, is het raadzaam om extra behandelingen in het pakket op te nemen. Als je door je vergoeding heen bent van het aanvullende pakket, dan zijn de kosten van de behandelingen die je extra nodig hebt voor eigen rekening. De tarieven voor deze behandelingen kun je vinden op onze website.

Vergoedingen vanuit het basispakket

Er zijn uitzonderingen waarbij behandelingen worden vergoed vanuit het basispakket, bijvoorbeeld na een operatie. Om daarvoor in aanmerking te komen, heb je een verwijzing nodig van een behandelende arts. Door de overheid is er een lijst opgesteld met aandoeningen die vergoed worden. Deze lijst kun je vinden op de website van de Rijksoverheid, bijlage 1 van het besluit zorgverzekering. Daarnaast gelden er aanvullende voorwaarden per zorgverzekeraar. Als je voor een vergoeding vanuit het basispakket in aanmerking komt, worden de behandelingen vergoed vanaf de 21ste behandeling. Wanneer je niet aanvullend verzekerd bent, betaal je de eerste 20 behandelingen zelf. Ben je wel aanvullend verzekerd, dan worden de behandelingen vergoed waarvoor je verzekerd bent. Je betaalt wel eerst het eigen risico dat je nog niet verbruikt hebt voor de behandelingen die je vergoed krijgt vanuit het basispakket. Menzis vergoedt bij een aanvullend pakket ook de eerste 20 behandelingen. In het onderstaande tabel kun je overzichtelijk zien hoe dat in de praktijk werkt als je een jaar lang 2 behandelingen per week nodig hebt.
 

Jouw aanvullend pakket  Benodigde behandelingen  Voor eigen rekening  Vergoeding vanuit het basispakket 
0 behandelingen  104 behandelingen  20 behandelingen  84 behandelingen 
6 behandelingen  104 behandelingen  14 behandelingen  84 behandelingen 
27 behandelingen  104 behandelingen   0 behandelingen  84 behandelingen 

 

Deze trajecten die worden vergoed vanuit het basispakket zijn gelimiteerd tot 3, 6, 9 of 12 maanden. Het kan zijn dat het traject langer loopt wanneer dit medisch noodzakelijk is. Als dit het geval is, dan wordt het elke twee jaar opnieuw vastgesteld door de behandelende arts.  

Daarnaast zijn er aandoeningen waar eenmaal een aantal behandelingen wordt vergoed vanuit het basispakket. Als je last krijgt van artrose in je knie en heup, dan heb je recht op 12 behandelingen en bij etalagebenen op 37 behandelingen. Als je denkt dat je hiervoor in aanmerking komt, kun je dit het beste bespreekbaar maken bij je fysiotherapeut. Ook hierbij betaal je eerst het eigen risico. 

 

Zorgverzekering voor kinderen

Bij kinderen onder de 18 ligt het net iets anders. Voor elke klacht krijgen zij 9 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Als de klacht dan niet verholpen is, hebben ze recht op nog eens 9 behandelingen. Is de ouder aanvullend verzekerd, dan heeft het kind ook recht op hetzelfde aantal verzekerde behandelingen. 

Hopelijk hebben we je wat meer inzicht kunnen geven over welke aanvulling het beste bij jou past. Heb je vragen over fysiobehandelingen, dan mag je altijd contact met ons opnemen via het telefoonnummer 053 851 0694. 

Aangesloten bij: