Polsklachten

Behandeling van polsklachten met blijvend resultaat.

Polsklachten kunnen erg pijnlijk en vervelend zijn, waardoor dit invloed kan hebben op je dagelijkse werkzaamheden. Vaak ontstaan deze klachten door een val of ongeluk waardoor er een kneuzing of breuk ontstaat in de pols.

Wat doet de pols?

De pols wordt voor veel alledaagse werkzaamheden gebruikt, zoals bij schrijven, tillen of sporten. De pols is dus een belangrijk onderdeel van het lichaam, waardoor er ook vaak klachten kunnen ontstaan. De pols is een samenwerking van drie verschillende gewrichten, die ervoor zorgen dat de hand los kan bewegen van de onderarm.

Wat zijn enkele symptomen van polsklachten?

Je merkt polsklachten vaak bij het bewegen van de pols, hier kan dan pijn optreden. Maar ook bij het stilhouden van de pols kan je pijn merken. In sommige gevallen straalt de pijn uit naar de elleboog en/of vingers, dit kan pijn of tintelingen als gevolg hebben. Dit kan al iets zeggen over de soort aandoening die je eventueel kan hebben. Enkele symptomen van polsklachten zijn:

 • Pijn in de pols in rust
 • Pijn in pols bij opdrukken of andere inspanning
 • Belemmering in beweging bij het bewegen van de pols
 • Pijn in hand en/of vingers
 • Pijnklachten in de onderarm
 • Vermindering van gevoel in handen en vingers
 • Kracht- en knijpkrachtvermindering
 • Stijfheid en zwelling op lokale plekken
 • Krakend geluid

 

Bij welke doelgroep komen polsklachten vaak voor?

Polsklachten ontstaan vaak door een val, waardoor ouderen vaak kwetsbaarder zijn voor polsklachten dan jongere mensen. Jonge sporters zijn ook een kwetsbare doelgroep, dit komt vaak door overbelasting tijdens het sporten. Daarnaast is er ook een grote groep mensen die langdurig eentonig werk met hun handen doen, zoals lang achter de computer, kassa of lopende band waardoor de pols gedurende de dag overbelast wordt. Hierdoor kunnen ook polsklachten ontstaan.

Wat kan de oorzaak van mijn polsklachten zijn?

Door de flexibiliteit en alle mogelijke bewegingen van de pols is deze kwetsbaar voor slijtage en klachten. De klachten zijn op te delen in twee soorten:

Aspecifieke polsklachten:

Dit zijn klachten die zijn ontstaan door bijvoorbeeld overbelasting door sporten, intensief werken of onbalans van de spieren. Wanneer je met sporten een verkeerde polshouding hebt kunnen snel klachten ontstaan. Bijvoorbeeld bij het opdrukken zet je veel kracht op de pols waardoor je flinke last in je pols kunt oplopen. Dit leidt vaak tot zwellingen, pijn of een ontsteking.

Specifieke polsklachten:

Specifieke klachten hebben een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een botbreuk in de pols door een ongeluk. Dit wordt door diagnostisch onderzoek vastgesteld.

Hoe wordt er een diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld door een arts of fysiotherapeut. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende testen waarbij de patiënt verschillende bewegingen met de pols en hand maakt waardoor de fysiotherapeut een beter beeld kan schetsen tijdens de diagnose. De fysiotherapeut kijkt naar de afgezette kracht en hoeveel pijn dit oplevert voor de patiënt.

Wat doet de fysiotherapeut tegen polsklachten?

Bij twijfel is het verstandig om een fysiotherapeut te bezoeken. Wanneer je te lang doorloopt met polsklachten kan het zijn dat je chronische polsklachten oploopt. De fysiotherapeut heeft verschillende methoden om de polsklachten te verhelpen zoals:

 • Handtherapie
 • Polsoefeningen
 • De pols medical tapen.
 • Triggerpoints behandelen
 • Dry Needling
 • Manuele therapie
 • Een polsbrace

 

Dus twijfel niet te lang om naar jouw pols te laten kijken en laat er een professionele therapeut of arts naar kijken. Het probleem is vaak op te lossen met fysiotherapie waardoor er geen operatie nodig is. Vaak duurt het herstel niet al te lang, waardoor je weer snel je dagelijkse werkzaamheden kan voortzetten. Maak online een afspraak of vul onderstaand contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

 

  Naam (verplicht)

  E-mail (verplicht)

  Telefoonnummer

  Onderwerp

  Bericht