Beginnen met hardlopen

Beginnen met hardlopen, voorkom blessures

Het is voorjaar, de dagen worden langer en je hebt een goed voornemen; je gaat beginnen met hardlopen! Vol enthousiasme ga je van start en tot je verbazing heb je best nog een aardige conditie. Je stelt een doel; 5 km tijdens de Enschede Marathon in april en begint met trainen. 

Beginnen met hardlopen? Voorkom blessures!

De algemene tips om blessures te voorkomen kennen we allemaal wel. Zoals goed schoeisel, rustig opbouwen, lopen op een vlakke ondergrond en beginnen met interval. Maar heb je wel eens aan romp stabiliteit en een sport medische onderzoek gedacht? Hieronder vind je tips en adviezen van de fysiotherapeut om blessures te voorkomen als je wil beginnen met hardlopen.

Romp stabiliteit voor een goede belastbaarheid

Om een aardig eindje te kunnen lopen heb je niet alleen een goede conditie nodig maar ook de belastbaarheid van het lichaam moet getraind zijn. Hardlopen geeft een belasting op gewrichten, spieren en pezen. Niet alleen in de voeten en benen maar ook in de heupen en rug. Om blessures te voorkomen is het belangrijk om goede rompstabiliteit te hebben (vóórdat je begint met hardlopen) die de houding en het bewegingsgestel optimaliseert en dus de fysieke belastbaarheid vergroot. Op onze website vind je 5 basisoefeningen voor rompstabiliteit. Let op! Deze oefeningen moeten juist en zonder pijntjes uitgevoerd kunnen worden. Neem anders contact op met een fysiotherapeut van Pro-F middels onderstaand contactformulier.

Negeer kleine pijntjes niet

Beginnen met hardlopen gaat vaak gepaard met kleine pijntjes. Negeer deze niet met de gedachte dat ze wel over gaan. Want juist deze kleine pijntjes kunnen het begin zijn van een (langdurige) blessure. Luister naar je lichaam en ga met deze kleine pijntjes naar de fysiotherapeut. De fysiotherapeut kan middels een screening kijken waar de oorzaak ligt van deze pijntjes. Tijdens de screening wordt gekeken naar het gehele bewegingsgestel van het lichaam en worden de zwakheden in kaart gebracht. Een gerichte behandeling eventueel aangevuld met oefentherapie kan (langdurige) blessures voorkomen.

Sport medische onderzoek

Middels een sport medisch onderzoek wordt je gezondheid en belastbaarheid in kaart gebracht door een sportarts. Als je in het verleden nooit intensief gesport hebt en je dat wel wil gaan doen (bijvoorbeeld bij beginnen met hardlopen) is het verstandig om te kijken of je lichaam daar aan toe is. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek zal de sportarts advies geven om op een veilige en verantwoorde manier de sport uit te oefenen. Daarnaast zal het onderzoek inzicht geven in de conditie waaruit een gericht trainingsadvies wordt gegeven. Mogelijke andere redenen om een sport medisch onderzoek uit te laten voeren zijn onder andere:

  • duizeligheid, hartkloppingen of pijn op de borst tijdens inspanning
  • ongewone vermoeidheid of slecht herstel na inspanning
  • suikerziekte, verhoogd cholesterol of hoge bloeddruk

 

Iedereen kan een sport medisch onderzoek aanvragen. Afhankelijk van het soort onderzoek worden onder andere de ogen, longfunctie, bloed, hartfunctie en ademhaling geanalyseerd. Heb je interesse in een sport medisch onderzoek of wil je hier meer over lezen dan verwijzen we je naar SMA Oostnederland.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen aan een fysiotherapeut, vul dan onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

    Naam *

    E-mail *

    Telefoonnummer

    Bericht

     

    Aangesloten bij: