PRT

Wouter over zijn opleiding PRT

Physical Rehabilitation Trainer

Bewegen, trainen, blessures voorkomen en toch het maximale uit je sporter weten te halen… daar ligt mijn passie! Ik heb altijd al veel affiniteit gehad met sport. In mijn vak als fysiotherapeut voel ik me ook altijd aangetrokken tot de (top)sporter. Cursussen medical taping en FMS gaven mij handvatten binnen dit vakgebied. Me specialiseren in sportfysiotherapie is wel mijn ambitie. Daarom ben ik begonnen met de opleiding “Physical Rehabilitation Trainer” (PRT). In deze blog wil ik toelichting geven over mijn opleiding en hoe ik deze kennis kan toepassen in de praktijk.

Internationaal erkend

PRT is een tweejarige opleiding die te verlengen is met één jaar waar dieper ingegaan wordt op trainingstechnische en trainingsfysiologische aspecten. Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat hij ook internationaal goed aangeschreven staat en erkend wordt. Bij de opleiding staat de actieve revalidatie centraal welke vooral toegepast kan worden bij sporters. Maar ook bij niet-sporters kan deze kennis goed toegepast worden.

Belastbaarheid vergroten

De belastbaarheid van de sporter weer terug brengen naar het niveau van voor de blessure of liever zelfs hoger is de hoofdzaak. Belastbaarheid verhogen moet altijd het hoofddoel van de behandeling zijn. Daarnaast wordt gekeken of het toepassen van andere therapie vormen, zoals manuele therapie of osteopathie, wenselijk is. Maar de structurele actieve trainingen zorgen voor langdurige en functionele resultaten en maken de sporter onafhankelijk van de behandelaar.

Individueel plan

Het testen van kracht, power, snelheid en belasting belastbaarheid staan aan de basis. Aan de hand van deze bevindingen leer je een individueel behandel,- en trainingsplan op te stellen. De doelstellingen van de sporter/ patiënt staan hierin altijd centraal. Zo kan iedere sporter/ patiënt worden voorzien van een persoonlijk op-het-lijf-geschreven behandelplan en trainingsprogramma.

Teams en individuele sporters

De trainingsleer kan bij uitstek toegepast worden bij sporters die revalideren van een blessure, middels een individueel trainingsprogramma. Maar de kennis biedt de mogelijkheid om teams optimaal te begeleiden. Preventief trainen is daarbij een belangrijk onderdeel. Ik zou na afloop van mijn opleiding dan ook nog meer willen samenwerken met sportverenigingen en trainers. Samen gaan we de topprestatie neerzetten!

 

Meer lezen over deze opleiding, kijk dan op deze website

Aangesloten bij: