Ervaring na scheenbeenklachten

Het loopt wel lös..

 

4 jaar geleden ben ik begonnen met hardlopen. Ik kreeg al snel de smaak te pakken en genoot van het sporten. Mede door aanwijzingen van anderen heb ik in een rustig stadium de duur en de intensiteit van mijn trainingen opgebouwd om blessures te voorkomen. Door het lopen van vele meters leerde ik mijn grenzen kennen en dacht ik dat blessures voor anderen waren. Een paar maand geleden kreeg ik steeds vaker last van een stekende pijn in mijn scheenbeen, de eerste gedachte hierbij was ook: “”Het loopt wel lös..” Door een week rust te nemen was de pijn al snel weg  en was ik er weer helemaal klaar voor! Dit optimisme was helaas van korte duur, al na de eerste keer lopen begon ik weer een stekende pijn te voelen in mijn scheenbeen. Hmm toch maar eens Googlen..

Oeff. 59.000 zoekresultaten gevonden door Google. Op de eerste pagina’s ging het vooral Shin Splints. Ik herkende direct de symptomen bij mezelf en had de diagnose dus al snel gesteld. Ik las dat het ging om een overbelasting blessure met klachten aan en in de buurt van het scheenbeen (scheenbeenklachten). Ik herkende het aan een zeurende pijn vooral aan de binnenrand van het scheenbeen. Door de adviezen op de diverse websites raakte ik helemaal in een (sport)depressie, anderhalf tot 2 maand rust was voor mij geen optie. Na een rustperiode van 3 weken zakte mijn pijn weg en ben ik mij op andere sporten gaan richten om toch enigszins fit te blijven. Ik heb mij inschreven bij het Sportcentrum Vondersweijde om te zwemmen en te fietsen. Tijdens een avond sporten kwam ik aan de praat met een instructeur die mij in contact bracht met Tomas van Pro-F Fysiotherapie. Tomas hoorde mijn verhaal aan en hij kwam met een aantal nieuwe inzichten waardoor het mij verstandig leek om een afspraak te maken.

Bij de eerste afspraak kreeg ik gelijk een goede indruk van werkwijze van Pro-f. Ondanks mijn duidelijke klachten werd alles besproken en daarna kwamen veel onderdelen terug in een fysieke check, hierbij werd gekeken naar mijn houding en diverse functies van spiergroepen. Ik dacht dat het een soort service was maar Tomas kwam al snel met een mogelijke oorzaak voor mijn blessure die ikzelf niet bedacht had. Tijdens het hardlopen gebruik ik niet evenredig alle spiergroepen. Sommige spieren waren onderontwikkeld waardoor vooral mijn kuitspier belast werd.

De daaropvolgende afspraken stonden vooral in het teken van het activeren en ontwikkelen van andere spiergroepen in mijn benen. S ’morgens na de afspraak werd steevast ingeluid met spierpijn in de benen. Tijdens de dagelijkse werkzaamheden heb ik wel eens gemopperd omdat ik zoveel spierijn had, maar het was voor mij een signaal dat er inderdaad nog veel werk te doen was om deze spiergroepen op niveau te krijgen. Ik heb veel van de oefeningen geleerd, vooral het belang van coördinatie bij deze oefeningen is iets wat ik heb onthouden. Na verloop van tijd werd de spierpijn minder en gingen de oefeningen steeds beter.

We hebben ook 1 a 2 afspraken gebruikt voor mijn looptechnieken. Pro-F kan gebruik maken van de sporthal van Vondersweijde en het fitnesscentrum wat ideaal was voor de oefeningen. Met de oefeningen en de aanwijzingen met betrekking tot mijn looptechniek was mijn blessure al snel uit zicht. Toen ik weer begon met hardlopen was mijn verbazing ontzettend groot toen ik binnen een paar keer trainen al op mijn oude niveau zat. Binnen korte tijd liep ik sneller dan ik ooit had gedaan. Gelukkig waren de oefeningen en de spierpijn niet voor niets geweest, ik heb mijn plezier terug gevonden en loop inmiddels alweer enkele maanden pijnvrij.

Ik heb de werkwijze van Pro-f en Tomas als zeer prettig ervaren. Door een duidelijke uitleg en het creëren van een goede sfeer werd ik uitgedaagd om het beste uit mijzelf te halen om de blessure aan te pakken. Bedankt voor de know-how en service!

Groeten,

Jon

Aangesloten bij: