zorgverzekering 2016

Alles over de zorgverzekering 2018

We zitten alweer in de laatste maand van het jaar. Voor de jaarwisseling kan iedereen wisselen van zorgverzekeraar of iets aanpassen in zijn/haar polis. Het is dan ook een veel voorkomende vraag aan de behandelende fysiotherapeut: welke verzekering moet ik nemen? In dit artikel vertellen we over de belangrijkste wijzigingen (met betrekking tot fysiotherapie) en gaan we verder in op belangrijke zaken omtrent zorgverzekeringen.

Wijzigingen zorgverzekering 2018

In 2018 wordt de basisverzekering uitgebreid met:

 • ​12 behandelingen oefentherapie bij artrose aan heup- en kniegewrichten;
 • Zittend ziekenvervoer bij immuuntherapie (voor oncologiepatiënten);
 • Verzorging kinderen tot 18 jaar die nodig is als gevolg van geneeskundige zorg (was onderdeel van Jeugdwet)

 

Fysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering

In principe wordt fysiotherapie vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Wordt je behandeld voor een aandoening die op de lijst chronische aandoeningen staat, dan wordt deze vanuit de basisverzekering vergoed. Ook kinderen tot 18 jaar krijgen de eerste 9 behandelingen per klacht voor fysiotherapie uit de basisverzekering vergoed.

Gaat de vergoeding voor fysiotherapie van mijn eigen risico af?

De vergoeding voor fysiotherapie komt in de meeste gevallen vanuit de aanvullende zorgverzekering. Deze kosten gaan niet van je eigen risico af. Het aantal behandelingen die door de zorgverzekering vergoed wordt is afhankelijk van het gekozen aanvullende pakket. Pro-F Professionele Fysiotherapie heeft met alle zorgverzekeraars een contract en declareert rechtstreeks naar de verzekeraar. Is er geen aanvullende verzekering afgesloten of zitten er niet voldoende behandelingen in het aanvullend pakket? Dan moet je de kosten voor fysiotherapie zelf betalen.

Chronische lijst

De chronische lijst wordt ieder jaar opgesteld door het Ministerie van Volksgezondheid. Zoals hierboven al gezegd, worden behandelingen voor chronische aandoeningen die vermeld staan op de chronische lijst vergoed door de basisverzekering. MAAR de eerste 20 behandelingen zijn voor eigen rekening of worden vergoed vanuit een afgesloten aanvullende verzekering. Deze 20 behandelingen gelden per aandoening en niet per kalenderjaar. Het kan heel goed zijn dat een chronische aandoening niet op de lijst van chronische aandoeningen vermeld wordt en dus ook niet vanuit de basisverzekering vergoed wordt.

Overleg altijd met de behandelend fysiotherapeut hoe de vergoeding zal verlopen om achteraf niet voor verrassingen te staan! Lees meer over de Chronische lijst voor fysiotherapie. Wil je verschillende zorgverzekeraars vergelijken? Kijk dan op zorgwijzer.nl

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen aan een fysiotherapeut, vul dan onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

  Naam *

  E-mail *

  Telefoonnummer

  Bericht

  Aangesloten bij: