zorgverzekering 2016

Alles over de zorgverzekering 2016

Ieder jaar wordt je weer platgegooid met de reclames over de zorgverzekering, ook dit jaar is de zorgverzekering 2016 weer een hot item. Het doolhof van verzekeringen en verschillende premies met bijbehorende polisvoorwaarden maken het kiezen van de juiste zorgverzekering erg moeilijk. Maar iedereen krijgt ermee te maken, want als je woonachtig bent in Nederland, ook kinderen tot 18 jaar, zijn wettelijk verplicht om een basiszorgverzekering te hebben.

Wijzigingen zorgverzekering 2016

Ieder jaar worden de plannen van het kabinet bekend gemaakt tijdens prinsjesdag. Daarin worden ook de zorgpremie, eigen risico en zorgtoeslag opgenomen. De belangrijkste wijziging voor de zorgverzekering 2016 zijn:

 • Zorgpremie stijgt naar 92 euro, ofwel ruim 7 euro per maand
 • Eigen risico stijgt naar 385 euro
 • Zorgtoeslag stijgt met 71 euro
 • Inkomensafhankelijke bijdrage daalt naar 6,75 procent

 

Sinds 1 januari 2006 heb je geen verwijzing van huisarts of specialist meer nodig voor fysiotherapie!

Wanneer wordt fysiotherapie vergoed vanuit de basis zorgverzekering 2016

Het begint bij de basis zorgverzekering 2016. In principe wordt fysiotherapie niet vergoed vanuit de basisverzekering tenzij de aandoening op de lijst chronische aandoeningen staat of je behandeld wordt voor urine incontinentie. Kinderen tot 18 jaar krijgen de eerste 9 behandelingen per klacht voor fysiotherapie uit de basisverzekering vergoed.

Vergoeding voor fysiotherapie vanuit de aanvullende zorgverzekering 2016

De vergoeding voor fysiotherapie komt in de meeste gevallen vanuit de aanvullende zorgverzekering. (lees hierboven over de uitzonderingen) Deze kosten gaan niet van je eigen risico af. Het aantal behandelingen die door de zorgverzekering vergoed wordt is afhankelijk van het gekozen aanvullende pakket. Pro-F fysiotherapie heeft met alle zorgverzekeraars een contract en declareert rechtstreeks naar de verzekeraar. Is er geen aanvullende verzekering afgesloten of zitten er niet voldoende behandelingen in het aanvullend pakket? Dan moet je de kosten voor fysiotherapie zelf betalen.

Chronische lijst

De chronische lijst wordt ieder jaar opgesteld door het Ministerie van Volksgezondheid. Zoals hierboven al gezegd, worden behandelingen voor chronische aandoeningen die vermeld staan op de chronische lijst vergoed door de basisverzekering. MAAR de eerste 20 behandelingen zijn voor eigen rekening of worden vergoed vanuit een afgesloten aanvullende verzekering. Deze 20 behandelingen gelden per aandoening en niet per kalenderjaar. Het kan heel goed zijn dat een chronische aandoening, zoals artrose in de knie, niet op de lijst van chronische aandoeningen vermeld wordt en dus ook niet vanuit de basisverzekering vergoed wordt.

Overleg altijd met de behandelend fysiotherapeut hoe de vergoeding zal verlopen om achteraf niet voor verrassingen te staan! Lees meer over de Chronische lijst voor fysiotherapie. Wil je verschillende zorgverzekeraars vergelijken? Kijk dan op zorgwijzer.nl

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen aan een fysiotherapeut, vul dan onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

  Naam *

  E-mail *

  Telefoonnummer

  Bericht

  Aangesloten bij: