Zorgverzekering en fysiotherapie

Ieder jaar wordt de zorgverzekering aangepast. De basisverzekering wordt uitgebreid of er komen vergoedingen te vervallen. De basispremie wordt verhoogd en ook het eigen risico wordt aangepast. Ook dit jaar zijn er weer een aantal wijzigingen. Hieronder een opsomming van de belangrijkste veranderingen voor 2017:

 • Zorgpremie stijgt met bijna 10 euro per maand (DSW)
 • Eigen risico blijft gelijk (385 euro)
 • Zorgtoeslag stijgt met iets meer dan 1,50 euro per persoon voor de laagste inkomens. Meerpersoonshuishoudens krijgen er 3,50 euro bij.
 • Een zorgverzekering vergelijken en overstappen in 2017 wordt gemakkelijker gemaakt, door versoepeling van de polisinformatie.

 

De meest gestelde vragen:

Ik heb altijd last van mijn rug, is dat een chronische klacht?

Antwoord: Nee, in de volksmond spreekt men van een chronische aandoening wanneer de klacht langer dan 3 maanden duurt maar de fysiotherapeut spreekt over een chronische indicatie wanneer de aandoening is opgenomen in de “lijst chronische aandoeningen” (chronische lijst fysiotherapie), ook wel Lijst Borst genoemd. Deze lijst wordt ieder jaar door het Ministerie van Volksgezondheid opgesteld en aandoeningen die hierop vermeld staan worden vanuit de basisverzekering vergoed. Wil je meer weten over deze lijst en de vergoeding hiervan lees dan het artikel de chronische lijst fysiotherapie op onze website.

Welke zorgverzekering heeft de juiste aanvullende verzekering voor fysiotherapie?

Antwoord: Ieder jaar selecteert het KNGF, de beste (aanvullende) polissen voor fysiotherapeutische zorg. Vorig jaar selecteerden zij acht beste zorgpolissen met ruime of onbeperkte dekking. Dit jaar selecteerden ze (slechts) vier polissen die leveren wat zij beloven, omdat de andere polissen een behandelindex of -gemiddelde hanteren waar fysiotherapeuten die meer behandelen op afgerekend kunnen worden. Polissen waarbij een fysiotherapeut gestimuleerd wordt om minder te behandelen, terwijl de verzekerde juist heeft gekozen voor een ruime dekking omdat hij op die manier verwacht aanspraak te kunnen maken op meer behandelingen, kunnen zij niet positief aanbevelen. Hopelijk zijn er volgend jaar wel meer polissen die aan de criteria voldoen. Lees hier meer over op de website van defysiotherapeut.com

Ik sport veel, moet ik me dan aanvullend verzekeren?

Antwoord: Bijna 20% van de mensen die een beroep doen op fysiotherapie hebben een klacht veroorzaakt door sporten. Behoor je tot deze groep dan is het raadzaam om een aanvullend pakket te kiezen en diverse zorgverzekering te vergelijken. Wil jij verschillende aanbieders van zorgverzekering vergelijken dan kan je dat doen op diverse vergelijkingssites zoals: zorgwijzer.nl en fysiovergoedingen.nl

Begin volgend jaar wordt ik geopereerd aan mijn knie. Waar moet ik dan rekening mee houden qua verzekering?

Antwoord: fysiotherapie na een operatie is een chronische indicatie die op de lijst chronische aandoeningen staat vermeld. Dat houdt in dat de vergoeding plaats vindt vanuit de basisverzekering waarbij de eerste 20 behandelingen vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering (mits deze toereikend is) of voor eigen rekening zijn. Voor de vergoeding van deze eerste 20 behandelingen is dus een aanvullende verzekering gewenst. Lees meer over de Chronische Lijst Fysiotherapie in het artikel de chronische lijst fysiotherapie op onze website.

Mijn kind heeft vaak last van zijn knie, moet ik hem daar aanvullend voor verzekeren?

Antwoord: Kinderen tot 18 jaar krijgen fysiotherapie uit de basisverzekering vergoed waarbij geen aanspraak gemaakt wordt op het eigen risico. Lees meer over de basisverzekering en aanvullende verzekering voor fysiotherapie in het artikel alles over de zorgverzekering op onze website.

Spreekuur voor vragen

Heb je vragen over zorgverzekering en fysiotherapie? Stel deze dan aan Carien van Pro-F fysiotherapie tijdens het telefonische spreekuur, iedere dinsdag en vrijdag van 9.00 – 11.00 uur (in de maand december) op telefoonnummer 053 – 851 06 94 Carien is een afgestudeerd fysiotherapeut en werkt als praktijkondersteuner bij Pro-Fysiotherapie. Ze weet alles over de verschillende verzekeringsmaatschappijen en daarbij horende contracten. Maak gebruik van het telefonisch spreekuur of maak een afspraak voor je vragen en een duidelijke uitleg.

carien-huis-in-t-veld-vierkant-50-50-grijs

Pro-F fysiotherapie heeft ook voor 2017 weer contracten met alle zorgverzekeraars en declareert direct naar de zorgverzekering. Is er geen aanvullende verzekering afgesloten of zitten er niet voldoende behandelingen in het aanvullend pakket? Dan moet je de kosten voor fysiotherapie zelf betalen.

Vragen kunnen 24 uur per dag 7 dagen per week gesteld worden door middel van het onderstaande contactformulier. Carien zal hierop zo snel mogelijk antwoord geven.

  Naam *

  E-mail *

  Telefoonnummer

  Bericht

  Aangesloten bij: