longpatient, longinhoud, trainen

Trainen voor betere longinhoud

Een pittige start van het jonge leven

Maikel (17 jaar) werd 8 weken te vroeg geboren, hij was klein maar maakte een goede start. Hij heeft de eerste 6 weken in het ziekenhuis gelegen en was toen sterk genoeg om naar huis te gaan. Thuis wilde hij niet drinken, het zat de kersverse moeder niet lekker en de dienstdoende huisarts werd geraadpleegd. Hij werd gelijk doorgestuurd naar het ziekenhuis waar geconstateerd werd dat hij het RS-virus én kinkhoest had opgelopen. Maikel moest aan de beademing en werd overgedragen aan het ziekenhuis in Groningen. De beademing was zo hoog dat het ervoor zorgde dat de longblaasjes klapten. Op een gegeven moment was de overlevingskans nog maar 1% De enige optie was overplaatsing naar een ziekenhuis in Duitsland waar baby’s tot 2000 gram aan een zogenoemde ECMO worden gelegd. Hierbij worden de longen uitgeschakeld en neemt het apparaat deze functie over. Het bloed wordt door het apparaat gepompd en daar wordt zuurstof aan het bloed toegevoegd. Dit heeft 12 dagen geduurd want wonderlijk snel is. De behandeling heeft wel voor een hersenbloeding gezorgd. De gevolgen daarvan waren nog niet duidelijk. Men vermoede dat hij nooit zou lopen, zien en praten….. Toch ging het relatief goed en mocht hij terug naar Groningen. Uiteindelijk was het zes maanden lang, in en uit het ziekenhuis.

Zorg intensief

Eénmaal thuis was de zorg voor Maikel erg intensief. Hij had nog een jaar lang een sonde en nog 1,5 jaar lang een zuurstofmasker. Z’n ouders zijn in gesprek gegaan met alle artsen die mogelijk wat voor hem konden betekenen. Er werd een plan van aanpak gemaakt om de kansen die Maikel heeft optimaal te benutten. Hij zou nooit kunnen lopen, zien en praten maar daar was geen sprake van! Hij kon zien en praten en met 26 maanden kon hij lopen! Het altijd vrolijke jongetje had de wil om te leven en een ontzettend groot doorzettingsvermogen.

Advies kinderarts; Conditie opbouwen

Tijdens een arts bezoek in augustus 2014 in het ziekenhuis, kregen Maikel en zijn ouders het advies om conditie op te gaan opbouwen. Zijn longinhoud is nog maar 50% Een goede conditie zou bevorderlijk zijn voor de zuurstofopname en zijn algemene dagelijkse leven maar ook het herstel bevorderen bij tegenslagen. Want door de lage weerstand is hij vaak ziek. Het moment dat ze weer thuis waren ging zijn moeder gelijk aan de slag om de juiste begeleiding te vinden. Ze kwam terecht bij Maarten van Pro-F Professionele Fysiotherapie. Een week later lag er een plan en begon Maikel met zijn eerste training.

Op zijn lijf geschreven

Maikel doet zijn artsen versteld staan! De conditionele stappen die hij maakt zijn ontzettend goed. Op de fiets, de loopband en de crosstrainer werkt hij aan zijn conditie. Daarnaast zorgen de krachtoefeningen voor een verbeterde houding en het optimaal gebruik van ademhalingsspieren. Hierdoor is zijn longfunctie verbeterd, kan hij beter ademen en krijgt hij meer lucht. Zijn kippenborstje is sterk afgenomen en zijn zelfvertrouwen zit in de lift. Hij ervaart veel plezier in het sporten omdat het goed klikt met Maarten en er een goede sfeer hangt binnen de praktijk. Welke therapeut de oefenzaal ook binnen komt lopen, er wordt altijd plezier gemaakt. Er heerst een competitie om elkaar door de benen te spelen. Wanneer het Maikel lukt wordt hij getrakteerd. Maikel en zijn moeder hebben ook een paar keer een taart moeten bakken. Maikels moeder doet graag met de geintjes mee omdat ze ziet dat het haar zoon goed doet, hij komt er helemaal door los!

Multidisciplinaire samenwerking

De samenwerking tussen de fysiotherapeut en de kinderarts was goed. Vanuit de arts werd het vertrouwen neergelegd bij Maarten om een passend programma voor Maikel te maken. Wanneer Maarten een longfunctietest, fietstest of looptest wenste kon hij deze aanvragen bij de kinderarts. Alles werd in het werk gesteld voor Maikel om zijn doelen te bereiken. Goede voeding was daar ook belangrijk in. Om te groeien en sterker te worden moest hij op een verantwoorde manier aankomen. Inmiddels is hij 10 kg aangekomen dankzij Femke (diëtist bij Livio)

The Sky Is The Limit

Wat Maikel nu al heeft bereikt hadden hij en zijn ouders van tevoren niet durven dromen. Nog steeds is er een stijgende lijn te zien hoewel zijn sportarts denkt dat het plafond bereikt is. Maikel traint nog hard door om bij de volgende test te bewijzen dat het niet zo is. Voor hem geldt het plezier en de trots dat zijn lichaam spierballen kweekt. Voor zijn ouders gaat het om zijn longen….. dat hij oud mag worden met voldoende longinhoud! Binnenkort gaat hij beginnen met een boksen. Hiermee gaat hij zijn kracht en uithoudingsvermogen verder uitbreiden naast zijn wekelijkse trainingen bij de fysiotherapeut.

Reactie van Dr. B.J. Thio, Kinderarts van Maikel:

“Ik denk dat Maikel aangetoond heeft en blijft aantonen dat je met doorzetten je longbeperking voor een groot deel kunt compenseren. Doordat je je lichaam optimaal traint zowel op uithoudingsvermogen als op kracht (het belang van het laatste wordt vaak onderschat) worden je longen gestimuleerd om hun capaciteit en efficiëntie te verbeteren. Belangrijk om dit te kunnen volhouden is dat een kind dagelijks gesteund en gefaciliteerd wordt door zijn directe omgeving en hij positieve feedback krijgt van professionals over zijn inzet en vooruitgang. Op een jonge leeftijd bewust worden van gezonde voeding en het belang van dagelijkse bewegen is eigenlijk belangrijk voor alle kinderen. Maar van direct en vitaal  belang voor kinderen zoals Maikel omdat het hun een buffer geeft die ze nodig hebben om gezond te blijven en  de energie om zich maatschappelijk te ontwikkelen . Gezond gedrag neem je je hele leven mee want jong geleerd is oud gedaan! Kortom MAIKEL is een rolmodel en inspiratiebron voor veel kinderen met een chronische ziekte!”

Heb je vragen voor een fysiotherapeut of wil je een afspraak maken? Je kan zonder verwijzing van de huisarts bij Pro-F fysiotherapie terecht. Maak online een afspraak of vul onderstaand contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

Direct afspraak maken

 

    Naam *

    E-mail *

    Telefoonnummer

    Bericht

    Aangesloten bij: