skien beenbreuk

Revalideren na drievoudige beenbreuk

Een ongeluk zit in een klein hoekje en de gevolgen kunnen groot zijn.

In de zomer van 2018 kreeg ik een ongeluk met een Segway. Je weet wel, zo’n evenwichts- en eenpersoons vervoermiddel dat je vaak in grote steden ziet waarmee je de stad verkent. Mijn linkerbeen kwam helaas onder dit vervoermiddel en met 50 kg dat nog een paar meter doorrijdt is dat niet handig. Een operatie in het ziekenhuis was noodzakelijk om de boel weer bij elkaar en in elkaar te krijgen. Het been o.a. op 3 plekken gebroken en titanium platen en schroeven waren de oplossing volgens de chirurg. Na 2 dagen ziekenhuis begon de fase van herstel.

De start van het revalidatieproces

In het ziekenhuis was ik reeds bewust van het belang van goede begeleiding in het proces van herstel en revalidatie, Ik ben ondernemer en ongeduldig van aard. Zo snel mogelijk weer back in action was het credo en de absolute doelstelling. Op een keer een zere rug en daarom naar een fysiotherapeut na had ik (gelukkig) geen ervaring met deze beroepsgroep. Welke fysiotherapeut hebben we nodig en is de beste voor mijn situatie? Dat is wat mij bezighield. Uiteindelijk heb ik gebeld met een voor mij bekende sportfysiotherapeut van Pro-F Professionele Fysiotherapie te Enschede. “Jullie hebben het vast heel druk, maar jullie moeten mij helpen als het kan” was mijn vraag. Nadat ik had uitgelegd wat er aan de hand was is er meteen geschakeld en ben ik “omarmd” door Pro-F!

Ikzelf mocht de eerste 6 weken mijn linkerbeen niet belasten. Dat betekende liggen op de bank en de dagen vullen met o.a. de Tour de France op tv. In die 6 weken begon al wel het herstel omdat het onbelast bewegen en oefeningen doen al wel begonnen was. Mijn fysiotherapeut van Pro-F liet mij toen al zien wat ik op dat moment reeds kon doen. Doodeng en het zweet brak letterlijk uit, maar alles voor het goede doel. Na die 6 weken moest ik o.a. weer opnieuw leren lopen en dat kostte bloed, zweet en tranen maar met behulp van mijn directe omgeving en ook mijn fysiotherapeut(en) heb ik dat gedaan.

Multidisciplinaire aanpak

Vanaf het verlaten van het ziekenhuis ben ik door Pro-F aan de Kotkampweg te Enschede begeleid. De manier waarop is echt een dikke chapeau! Pro-F heeft niet alleen sportfysiotherapie in huis, maar ook manueeltherapeuten en osteopaten. Professionals waar ik veel aan heb gehad. Mijn vaste fysiotherapeut, en absolute steun en toeverlaat in dit proces, schakelde op basis van de fase van het herstel ook andere specialisten in en dat allemaal onder hetzelfde dak.

Doelen stellen

Omdat ik maar ook mijn fysiotherapeut van doelstellingen houdt hebben we gewerkt naar een doel. Mijn fysiotherapeut en de andere collega’s van Pro-F hebben mij uitgedaagd, getriggerd en gemotiveerd! In december skiën was het ultieme doel en menigeen heeft mij voor gek verklaard. Alleen door discilpine en de zeer professionele en gerichte begeleiding van Pro-F is ons dat gelukt! De begeleiding was strak, maar echt onwijs goed.

Daarbij komt een niet onbelangrijk ding van de locatie van Pro-F aan de Kotkampweg te Enschede is de samenwerking met sportschool Trifora dat onder hetzelfde dak zit. Ik ben lid geworden van Trifora. De faciliteiten aldaar in combinatie met hun begeleiding en ondersteuning is echt heel erg goed en gemakkelijk. Trainen bij Pro-F is heel goed mogelijk, maar Trifora heeft wanneer je zelfstandig zou willen trainen net iets meer mogelijkheden als we het hebben over trainen met apparaten en bijbehorende gewichten.

Een prettige omgeving

Bij een gemiddelde fysiotherapiepraktijk denken veel mensen aan een paar kleine behandelkamers, een wachtruimte met de krant van vorige week en een muf en bedompt gymzaaltje. Welnu, bij Pro-F is het tegenovergestelde aan de orde. Dat is niet alleen goed en mooi, dat maakt het proces van revalideren beter te behappen en heel veel leuker. Het is al erg genoeg en een stimulerende omgeving helpt gewoon.

De mensen van Pro-F zijn vakmensen, professioneel, aardig en echt betrokken.

Om een lang verhaal na iets meer dan 7 maanden kort te maken: ik ben super enthousiast en ik kan eenieder Pro-F aanraden. Ik durf nu al te zeggen dat ik veel aan Ralph, Wouter en Pro- F te danken heb. Ik ben er nog niet maar tot op heden kan ik niets anders zeggen dan: SUPER BEDANKT en op naar de volgende wintersport!

Allard van der Veen

Aangesloten bij: