spit hernia skelet onderrug

Van spit tot acute hernia

Het begon allemaal met pijn in de onderrug wat volgens de huisarts spit was. Hardlopen zat er niet meer in, terwijl ik juist zo goed op weg was. De pijn in de onderrug was te veel, ik moest rust houden. Fietsen was het enige wat ik kon doen om enigszins in beweging te blijven.

Tot ik op een dag met de bakfiets omviel… de pijn veranderde, ik had uitstraling naar mijn been. Zo heftig dat ik naar de eerste hulp ben gegaan en de neuroloog gaf de diagnose acute hernia (lage rug hernia L5). Opereren was een mogelijkheid maar dat zag ik écht niet zitten. Het advies van de neuroloog was om het 6 weken aan te kijken waarbij ik met morfine de pijn heb kunnen onderdrukken en veel rust heb genomen.

Hernia operatie voorkomen

In die tijd ben ik ook begonnen met therapie bij Marco van Pro-F fysiotherapie (manueel therapeut). In het begin konden we niet veel doen vanwege de pijn maar we hebben het langzaam opgebouwd. Eerst kleine bewegingen en daarna oefeningen in de zaal om de spieren in de onderrug te versterken. Uiteindelijk heeft een intensieve behandeling (tot 3 keer in de week) mij vrij spoedig op de been gebracht en ben ik na 3 á 4 maanden weer volledig aan het werk gegaan. Als ondernemer had ik lang genoeg stil gezeten en ik ging er weer volle bak tegenaan.

Tijd en rust zijn essentieel

Maar een maand later werd ik door mijn lichaam terug gevloten. Het full time werken in de horeca was te veel gevraagd. Ik was weer terug bij af, de pijn, de uitstraling naar mijn been… ik kon weer van voor af aan beginnen. Marco en ik hebben het programma weer opgepakt en ik merkte dat het herstel spoediger ging dan de eerste keer. Maar ik wist ook dat ik meer tijd moest nemen om uiteindelijk weer te kunnen doen wat ik voor de hernia deed.

De intensieve behandelingen zijn nu gestopt en het gaat heel goed! Ik blijf gestaag mijn oefeningen doen die Marco mij gegeven heeft om mijn rug sterk te houden. Ik zou graag weer willen hardlopen zoals ik voor de hernia deed. Ook dit ben ik weer rustig aan het opbouwen.

Goede begeleiding

Al met al een onrustige periode met ups en downs en grote beslissingen waar ik heel goed ben bijgestaan door Marco. Zijn rustige persoon gaf mij een luisterend oor en zijn uitleg in begrijpelijke taal gaf mij duidelijkheid waar ik aan toe was. Ook nu ik uitbehandeld ben blijft hij contact houden; hoe het gaat, hoe het hardlopen op te bouwen et cetera Erg prettig om te weten waar je goed terecht kan, ik zou het iedereen adviseren.

Evelien

 

Heb je vragen voor een fysiotherapeut of wil je een afspraak maken? Je kan zonder verwijzing van de huisarts bij Pro-F fysiotherapie terecht. Maak online een afspraak of vul onderstaand contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

Direct afspraak maken

 

    Naam *

    E-mail *

    Telefoonnummer

    Bericht

    Aangesloten bij: