Eindstage, maar nooit uitgeleerd
Mijn eindstage zit er bijna op. Gedurende de afgelopen vijf maanden heb ik stage gelopen bij Pro-F Professionele Fysiotherapie in Enschede. Als vierdejaars student denk je goed voorbereid te zijn om in een fysiotherapie praktijk goed te kunnen presteren met de opgedane kennis….. Mijn doel was om de stage te halen en als een startbekwame fysiotherapeut mijn studie af te ronden.
Verschil moet er zijn!
Ik kwam na mijn eerste stage, bij het Thorax Centrum Twente in het ziekenhuis, bij Pro-F terecht. Ik merkte meteen een verschil tussen deze twee stageplekken. Niet alleen de manier van behandelen maar ook de doelgroep verschilt enorm. In het ziekenhuis had ik te maken had met de acute situatie na een OK aan het hart- en vaatstelsel. Bij Pro-F kwam ik meer sportgerelateerde en orthopedische klachten tegen. Hierdoor verschilt ook de patiëntencategorie. Ik ging over van de categorie ouderen/laag belastbare naar sporters/ goed belastbare en een gemiddeld jongere leeftijd.
Als afstuderende fysiotherapeut was ik blij in een praktijk terecht te komen waar meerdere specialisaties en innovatieve onderzoeksmethoden thuis zijn. In het begin leken een aantal van deze methoden, bv. Neuro Kinetic Therapy (NKT), op goochelkunstjes. Dankzij extra literatuur en besprekingen met de collega’s werden deze technieken steeds duidelijker. De totale benadering van een klacht staat bij Pro-F centraal. Hiervoor wordt het denken in keten en disbalansen op elke patiënt toegepast. (aanpak van Janda en persoonlijke voorkeursbewegingen volgens Marsman) Dit was voor mij een andere/nieuwe visie ten opzichte van andere praktijken waar ik eerder stage heb gelopen.
Persoonlijke ontwikkeling
Gedurende mijn eindstage bij Pro-F heb ik een enorme ontwikkeling doorgemaakt wat betreft de manier van behandelen en fysiotherapeutische vaardigheden. Ik begon de visie van de praktijk, met behulp van extra literatuur en feedback vragen op de onderzoeks- en behandelmethoden, te begrijpen. Ik heb mij intensief bezig gehouden met het denken in keten, opbouwmogelijkheden van behandelingen en (sportspecifieke) trainingsschema’s.
De collega’s hebben mij behandelmethodes laten zien die ogenschijnlijk op goocheltrucjes lijken, zo ongelofelijk effectief. Ik kreeg de mogelijkheid om deze methodes in de praktijk toe te passen, om mijn handigheid in deze methoden te verbeteren. Door het lezen van de extra literatuur en de voor mij nieuwe behandelmethodes, heb ik meer kennis voor bewegen-in-keten opgedaan. Deze wil ik verder ontwikkelen.
Mijn conclusie
Ik dacht ik dat ik goed voorbereid de praktijk in zou gaan na 3,5 jaar studie. Maar tijdens deze eindstage werd duidelijk, hoe weinig je eigenlijk tijdens de studie geleerd hebt. Het team van Pro-F heeft mij laten zien dat je nooit uitgeleerd bent. Ik heb geleerd hoe ik doelgericht kan onderzoeken en de oorzaak van een klacht kan behandelen. Ik wil met het geleerde intensief aan de slag, om mijn vaardigheden voortdurend te verbeteren. Hier heb ik nog wel een aantal cursussen en bijscholingen voor nodig.
Nooit uitgeleerd
Het belangrijkste wat ik geleerd heb; dat je altijd open moet blijven staan voor nieuwe technieken en methoden om jezelf en de kwaliteit van behandelen te verbeteren. De kernspreuk van de praktijk “IEDEREEN ZIJN EIGEN TOPPRESTATIE” geldt niet alleen voor de patiënten maar ook voor de werknemers en stagiaires. Iedereen probeert zijn kwaliteiten optimaal in te zetten en voortdurend te verbeteren.
Dank aan het team van Pro-F voor de leuke en leerzame tijd bij jullie.
Lars Schulten