Schouderblessure Daan Moes

Ik ben Daan Moes, judoka voor het Nederlandse Team. Ik heb tot mijn 16e bij Stichting Judosport Oost te Enschede getraind onder leiding van Sirach Cooiman. In september 2017 ben ik op mezelf gaan wonen in Heerenveen om mezelf daar verder te ontwikkelen als topjudoka bij het CTO (Centrum voor Topsport en Onderwijs). Na mooie behaalde prestaties in 2017, zoals onder andere 3e op de Wereldkampioenschappen in Chili bij de cadetten, 2e op de Europese Jeugd Olympische Spelen in Hongarije bij de cadetten en 5e (verloren om brons) op de Europese Kampioenschappen in Litouwen, ging ik hiermee een jaar later vrolijk door. In 2018 werd ik als eerstejaars junior 5eop de Europese Kampioenschappen in Bulgarije en 7e op de wereldkampioenschapen op de Bahama’s.

Schouderblessure

Het tweede jaar bij de junioren zou weer een top jaar voor mij moeten worden maar tijdens het NK Judo -21 in maart 2019 ben ik geblesseerd geraakt aan mijn schouder (schouderluxatie). Hierdoor miste ik een groot deel van het seizoen. Na advies van de sportarts gekozen voor conservatieve behandeling.

Na vier maanden optrainen kreeg ik groen licht van de sportarts om weer te trainen en deel te nemen aan de twee resterende European Cups in Sarajevo en Berlijn in juli. Ik was natuurlijk nog niet topfit omdat ik nog maar net weer een paar weken kon judoën maar ik was blij dat ik weer toernooien kon draaien.

Toch voelde het voor mij niet optimaal, ik had het gevoel dat ik niet volledig op mijn schouder kon vertrouwen. Dus zelf contact opgenomen met een schouderspecialist en deze chirurg adviseerde mij dat als ik weer op het hoogste niveau zou willen presteren ik een operatie zou moeten ondergaan.

Operatie & revalidatie

De schouderoperatie vond plaats op 5 november 2019. Het was een geslaagde operatie en nu stond de revalidatie voor de boeg. Van Gerard Kemkers (TalentNED) het advies gekregen om te revalideren bij Pro-F onder leiding van Marco Pallencaoe (manueel therapeut). Ik kende Marco ook al van vroeger als judo trainer en ook als fysiotherapeut kwam die ook wel eens bij ons op de judoclub om de judoka’s te behandelen. Tijdens het intakegesprek hebben we samen een plan gemaakt voor mijn revalidatietraject. In het begin moet je 4 tot 6 weken gebruik maken van een mitella voor een goede heling van de wond.

Vanaf de eerste week met Marco reeds begonnen met 2x in de week rustig mijn schouder te bewegen, want alleen was dat nog onverantwoord. Vanaf het moment dat de mitella af mocht ging ik met grote stappen vooruit. Na 2 maanden ging ik minstens 3x per week naar Pro-F en ging ik ook trainen met sportfysiotherapeut Wouter Vos om de spiermassa in mijn schouder op te bouwen. Het ging steeds beter en dit kreeg ik tijdens de eerste controle (na 3 maanden) bij dokter van der Hoeven (schouderspecialist) ook te horen. Ik kreeg ook toestemming om weer rustig de mat op te gaan. Marco is vroeger judoka geweest en samen met hem ging ik 1x in de week trainen in de judo hal van Stichting Judo Sport Oost.

Na 4,5 maand had ik de laatste controle bij dokter van der Hoeven. Ik moest verschillende testen doen en hier kwam een erg positief resultaat uit. Ik mocht de judo groepstrainingen hervatten en weer opbouwen naar wedstrijd niveau. Helaas werden enkele dagen later alle trainingen en wedstrijden afgelast in verband met de corona crisis. Dus is het voor mij de taak om zo fit mogelijk te blijven / nog fitter te worden tijdens deze (lastige) periode. Gelukkig helpt Pro-F me ook hierbij door middel van het verstrekken van enkele trainingsmaterialen en hierop hebben ze een trainingsschema gemaakt via de app bridge, zodat ik ook thuis in shape kan blijven. En sinds dat de maatregelen op 1 mei iets versoepeld zijn, train ik ook weer elke week bij Pro-F.

Toekomst

Mede door de gespecialiseerde begeleiding van Pro-F te horen gekregen dat ik door Judo Bond Nederland ben geselecteerd om in te stromen in het fulltime programma op Papendal per 1 september. Kijk uit naar deze vervolgstap in mijn carrière! Hopelijk kunnen de kwalificatietoernooien in oktober zijn doorgang vinden en ook het EK in november. Zodat ik mijn junioren periode toch nog op een goede manier kan afsluiten!

Ik wil Pro-F bedanken voor alles! Ze hebben me super goed geholpen om weer op top niveau terug te komen. Echt een deskundig en motiverend top team! Ik kan iedereen aanraden om bij Pro F te revalideren!

#iedereenzijneigentopprestatie

 

 

 

 

 

Aangesloten bij: