Halve marathon lopen na auto-ongeluk

Aanstaande zondag 24 april wordt de Enschedese Marathon weer gehouden. Twan heeft de ambitie om na het auto ongeluk van jaren geleden de halve marathon te gaan lopen. In januari van dit jaar heeft hij diverse test en onderzoeken gedaan in het duursportlab van Pro-F waarna hij middels een trainingsschema aan de slag ging. Hoe het hem een aantal weken voor de marathon af gaat lees je in deze blog.

Halve marathon na auto-ongeluk

Twan heeft in het verleden een auto-ongeluk gehad waarbij hij beide benen brak. Hierdoor moest hij stoppen met voetballen en heeft hij een aantal operaties ondergaan. Eind 2020 probeerde hij weer fit te worden middels fietsen en hardlopen. 5 jaar na het ongeluk heeft hij 10 kilometer volbracht, een belangrijke mijlpaal. Voor hem is de volgende stap; het voltooien van de halve marathon. Twan: “Mijn doel is om de halve marathon te lopen maar ik heb vaak last van spierpijn, voornamelijk in mijn kuiten. Daarnaast voel ik mijn lies regelmatig”.

Het Pro-F Duursportlab

Om gerichter te kunnen trainen en spierpijn te voorkomen is Twan, 12 weken voor de wedstrijddag, in het Pro-F Duursportlab onderzocht. Daar hebben drie professionals met ieder hun eigen specialisatie, gekeken naar kracht, mobiliteit en uitvoering. De algemene check werd gedaan door sportfysiotherapeut Gea gevolgd door een kracht en flexibiliteit meting bij de bewegingswetenschapper Wouter. Tot slot werd er een loop- en voetanalyse uitgevoerd door podotherapeut Maikel.

Zolen, kracht- en mobiliteit oefeningen

Twan; “ik verwachtte dat ik veel spierkracht zou hebben in mijn benen, aangezien ik altijd veel spierpijn heb na het hardlopen.” Dit bleek echter niet het geval. Uit een test van de sportfysiotherapeut bleek namelijk dat zijn enkel erg flexibel is waardoor hij dubbelklapt bij elke stap die hij zet en extra inspanning vraagt van de omliggende spieren. Dit werd door de podotherapeut bevestigd. “ik heb zooltjes aangemeten gekregen welke mij meer steun geven. Dit loopt heel goed” aldus Twan. Daarnaast bleek Twan weinig stabiliteit en kracht in zijn heupen en lies te hebben. Dit traint hij nu door verschillende kracht- en mobiliteit oefeningen waardoor zijn heupen stabieler en flexibeler worden.

 

Twan: “Ik ben nu halverwege het programma en ik ben goed op weg. Ik ben er nog lang niet, maar vergeleken met hoe ik bij het Duursportlab kwam heb ik al enorm veel stappen gemaakt.’ Die topprestatie gaat er komen!

Aangesloten bij: