Whiplash klachten; de ervaring van een patiënt

Jaarlijks vinden er in het verkeer ongeveer 30.000 kop-staartbotsingen plaats welke de oorzaak kunnen zijn van letsel aan de nek, schouder en het hoofd, ook wel whiplash genoemd. Eind 2014 was Arjan degene die dit ook overkwam, met een beknelde zenuw in de nek tot gevolg.

Arjan: “Het gevolg van de aanrijding is dat ik lange tijd met zeer veel pijn in mijn rechterarm en schouder rondliep. Vorig jaar heb ik hiervoor meerdere sessies gevolgd bij een andere fysiotherapie praktijk, maar deze waren voornamelijk gericht op het ontspannen van de spieren, waarbij ik een aantal standaard oefeningen meekreeg en de schouder ingetaped werd.”

Algemene klachten bij whiplash

Een dergelijke aanrijding kan klachten veroorzaken als pijn in de nek, hoofdpijn en uitstraling in de schouders en armen. Maar ook concentratie verlies en in ernstige gevallen geheugenstoornis, kunnen het gevolg zijn van een whiplash. Door de plotselinge beweging van de aanrijding ontstaat er een spanning in de nek of een beknelling van de zenuw vanuit de nek.

Over het algemeen bestaat de behandeling van whiplash klachten uit het mobiliseren van de nek. Dat houdt in dat de fysiotherapeut er middels behandeling voor zorgt dat de wervels ten opzichte van elkaar weer soepel bewegen. Dit zal de beknelling van de zenuw opheffen. De neurologische uitstraling kan worden verholpen door het “los maken” van de spieren in de nek, schouders en/ of rug.

Arjan: “Eind 2015 kreeg ik weer last van deze blessure, mede door het lange bureau-zitten en fysieke inspanningen rond het huis. Hiervoor ben ik naar Pro-F fysiotherapie gegaan om het probleem te herkennen en op te lossen.”

Wat kan de fysiotherapeut voor je doen?

Naast behandeling door de fysiotherapeut zal (in de meeste gevallen) de belastbaarheid van het gebied weer vergroot worden middels oefentherapie. Dit moet ervoor zorgen dat de whiplash klachten niet zullen terug keren. In gevallen van overbelasting (bij sporten, klussen, tillen etc) is de kans groot dat dit wel zal gebeuren.

Na een whiplash zal de nek in veel gevallen een zwak punt blijven. Het is raadzaam om de verhouding belasting, belastbaarheid in de gaten te houden. Met andere woorden, doe wat je aan kan om klachten te voorkomen. Train om de belastbaarheid te vergroten.

Arjan: “Bij Pro-F fysiotherapie heb ik meerdere malen een behandeling gehad, waarbij mijn spieren zijn losgemaakt in mijn schouder (en mijn zenuw niet langer bekneld zat) en heb ik door middel van oefeningen op relatief korte tijd kunnen herstellen van een doordringende pijnscheut, die me belemmerde in mijn dagelijks leven. Fysiotherapeute Tjitske was erg prettig in de omgang, gaf me duidelijke instructies voor het trainen en herstellen van mijn spieren. Haar rooster sloot aan op mijn werktijden waardoor ik buiten kantooruren bij haar terecht kon.”

“Mijn doel is bereikt. Ik kan mijn arm weer naar behoren gebruiken.”

Wil je net als Arjan een afspraak maken met een fysiotherapeut van Pro-F fysiotherapie klik dan op de button hieronder:

Direct afspraak maken

 

Eventuele interessante link:

Stichting Nederland voor whiplash patiënten

Aangesloten bij: