gebroken sleutelbeen vechtsporter

Herstellen na een gebroken sleutelbeen

Leah Grovell is een vechtsporter in hart en nieren, MMA, worstelen, BJJ, judo, grappling, ze doet het allemaal. Vóór 2016 was ze actief op landelijk niveau waar ze voor het tweede jaar Nederlands Kampioen Grappling werd. Tijdens het NK BJJ in december 2015 in Groningen werd ze door haar tegenstander geworpen. Hierbij kwam haar tegenstander met haar volle gewicht bovenop Leah terecht waarbij ze haar sleutelbeen brak. De wedstrijd heeft ze wel uitgespeeld en zelfs nog gewonnen. Maar daarna was een bezoek aan het ziekenhuis noodzakelijk.

Na second opinion toch opereren

“In eerste instantie zou ik niet geopereerd worden maar gezien mijn situatie en mijn sportachtergrond bleek het na een second opinion wel verstandig. En zo ben ik een week nadat ik de breuk opgelopen had door een ervaren orthopeed geopereerd” zo vertelt Leah. “Marco, van Pro-F Professionele Fysiotherapie kende ik al voor deze blessure. Vrijwel direct na de operatie ben ik bij Marco begonnen met mijn herstel. In eerste instantie was het voornamelijk een mentaal spel om de angst voor pijn te overwinnen. Ik kreeg mijn arm niet zelfstandig omhoog en was bang voor de pijn. Toch waren dit de eerste belangrijke stappen om zo de zogenoemde range of motion* steeds te vergroten. Daarna zijn we met spierversterkende oefeningen bezig gegaan van de arm en de schouder.”

Naast herstellen ook lichaam in conditie houden

“Om mijn lichaam in goede conditie te houden ben ik blijven trainen. Denk daarbij aan krachttraining van oa benen. Maar ook in mijn voeding heb ik aanpassingen moeten doen en moest ik anders omgaan met rustmomenten. Marco is zelf ook een ervaren judoka en heeft mij daardoor de juiste begeleiding kunnen geven op al deze gebieden. Hij snapt hoe een vechtsporter denkt en dat is heel fijn. Af en toe moest ik terug gefloten worden als ik te snel volgende stappen wilde maken. En de angst om weer te vallen heb ik overwonnen. We hebben veel sport specifiek en functioneel te getraind. Dit heeft mij op het niveau terug gebracht waar ik nu ben.”

En dan weer wedstrijden meedoen

“In oktober 2016 heb ik weer mee gedaan aan mijn eerste wedstrijden en ik werd dag winnaar op het NK. Dit was een mooi resultaat na ruim een half jaar geen wedstrijden te hebben gevochten. Afgelopen januari werd ik derde op het EK. Een mooi resultaat maar ik kom terug… en beter!” vertelt Leah strijdlustig.

“Zonder Marco had ik dit resultaat niet behaald. Het is zijn judo achtergrond in combinatie met zijn vakkennis wat het hele proces zo sterk heeft gemaakt. Zonder Marco, mijn broer (tevens trainingspartner), familie en team had ik niet gestaan waar ik nu sta.”

Wil je net als Leah een afspraak maken met een fysiotherapeut van Pro-F fysiotherapie klik dan op de button hieronder:

Direct afspraak maken

 

*Range of motion van de arm = bewegingsbereik van de arm. Bij een volledige range of motion is een volledige strekking van de arm mogelijk, recht omhoog.

 

Aangesloten bij: