Geen gewone hamstring blessure

Kees Kamans (12 jaar) voetbalt bij FC Twente/Heracles Academie en heeft tijdens zijn training een zogenoemd, avulsie fractuur van zijn hamstring opgelopen door een piekbelasting. Hierbij is de aanhechting van de pees een klein beetje los gekomen van het bot. Niet een normale hamstring blessure dus!

Kees: “de blessure had grote impact op mijn dagelijks leven, bepaalde dingen kon ik helemaal niet meer. Ik liep op krukken en had veel pijn”

Een avulsie fractuur

Kees kwam bij sportfysiotherapeut Ralph Speerstra terecht met een atypisch beeld voor een ‘normale’ hamstring blessure. Hij had beduidend meer pijn dan gebruikelijk is. Het zitten op een harde stoel verergerde de pijnklachten en drukpijn op de aanhechting van de hamstring was zeer pijnlijk. Dit gaf Ralph een niet-pluis gevoel en na overleg met de sportarts van FC Twente is er besloten om een röntgenfoto te laten maken. Hiermee werd het vermoeden bevestigd dat het een avulsie fractuur was.

Kees: “De fysiotherapeut Ralph vertrouwde het al niet helemaal en heeft gezegd dat het waarschijnlijk een breuk was (wat het uiteindelijk ook bleek te zijn.) ik heb toen een röntgenfoto moeten ondergaan. En dat wat Ralph dacht was het ook, echt super knap!”

Revalideren is een mentale strijd

Deze aandoening volgt een hele andere route dan een hamstring – spier – blessure. De belasting in het begin mag niet te hoog zijn, zodat het stukje bot weer goed kan hechten. Deze fase was voor Kees moeilijk, omdat hij een gedreven patiënt is en heel graag weer wilde voetballen. Uiteindelijk heeft hij zich er knap door heen geworsteld.

Kees: “De therapeuten van Pro-F gaven mij super veel zelfvertrouwen, op allerlei manieren. Daardoor kreeg ik nog meer de kracht om door te gaan en alles eruit te willen halen”.

Fysiotherapeut is coach

Het revalidatie traject kan een langdurig en zwaar proces zijn. Kees heeft een zeer positieve kijk op zijn leven. Ook nam hij veel initiatief en was betrokken bij zijn revalidatie. Allemaal zaken waardoor hij het eindresultaat zelf heel erg heeft beïnvloed. Als fysiotherapeut ben je dan meer een coach.

Kees: “Ook zeiden ze: kom op Kees je bent er bijna! En dat zijn denk ik toch de momenten dat je extra hard gaat. Maar er komt ook een groot stuk zelfdiscipline bij kijken. Als je het zelf niet wil of zelf niet de 110% geeft haal je het simpelweg niet. Je moet jezelf na de training in spiegel aan kunnen kijken en zeggen: ik heb er alles aan gedaan.”

Weer meetrainen met zijn team

Bij Pro-F hebben we ook een start gemaakt met het sportspecifieke revalideren, aangezien we hier de faciliteiten voor hebben. Nadat Kees voldeed aan de uitstroom criteria kon hij verder gaan revalideren bij onze collega’s bij FC Twente/Heracles Academie.

Kees: “Er was een goede samenwerking tussen de dokter van FC Twente en Pro-F, ze maakte goede afspraken over wat wel en niet mocht, vooral aan het begin van mijn revalidatie. Het heeft mij super goed geholpen en ik ben nu ook een stuk sterker en stabieler geworden. Pro-F heeft mij goed geholpen en ik voel/voelde mij hier zeer op mijn gemak!”

 

Momenteel traint Kees weer met zijn team, succes Kees, je bent een topper!

 

 

Aangesloten bij: