NKT NeuroKinetic Therapie

Wat is NeuroKinetic Therapie (NKT)?

 

NKT is een onderzoeksmethode waarbij de oorzaak van de klacht wordt achterhaalt middels spiertesten. Hierbij wordt gekeken naar compensatie tijdens bewegen en bij beweegpatronen (rollen, kruipen, lopen) Door verschillende oorzaken kunnen bewegingen of beweegpatronen verstoord raken waardoor spieren over-actief (dominant) of juist onderprikkeld (ondergeschikt) raken. De verstoring van dit evenwicht kan zorgen voor pijnklachten, kramp of mobiliteitsbeperkingen van gewrichten.

Hoe werkt NKT

 

De aansturing van spieren vindt plaats vanuit de hersenen. De hersenen geven een signaal af waardoor een spier geactiveerd wordt. Dit signaal kan door verschillende redenen (blessure, houding, overbelasting of een litteken) verstoord worden. Hierdoor komt het signaal vanaf de hersenen niet (goed) terecht bij de betreffende spieren. De plek van de verstoring is vaak de oorzaak van de klacht. Middels de NKT onderzoeksmethode wordt middels tests de aansturing van de spieren in kaart gebracht om te zien waar in het lichaam de verstoring/ blokkade plaats vindt. Zo kan er vanuit de oorzaak van de klacht behandeling plaatsvinden wat een duurzame oplossing biedt.

Hieronder een aantal voorbeelden:

Overbelasting;

Daarbij kun je denken aan sporten waarbij er een grote belasting op bepaalde spiergroepen wordt opgebouwd. Bijvoorbeeld bij hardlopen heb je veel herhaling van dezelfde belasting op de spieren en gewrichten. Hierdoor kunnen spieren vermoeid raken, verhard en gevoelig aanvoelen en op den duur overbelast raken.  In het lichaam werken spieren niet los van elkaar, maar in één geheel samen. Dus als een kuitspier bijv. te hard werkt, dan kan dit doorwerken tot in je bilspier die kan dan niet goed functioneren.

Hierdoor wordt de strekking van heup en onderrug beïnvloed tijdens het hardlopen en dit kan vervolgens rugklachten doen ontstaan. Middels NKT kan dit verstoorden evenwicht worden onderzocht en behandeld. De behandeling bestaat dan uit: het ontspannen van de kuitspier en het activeren van de bilspier. Op deze manier zullen beide spiergroepen weer gaan samenwerken in een goed functionerend looppatroon.

Gewoonte/ houding:

Een veelvoorkomende oorzaak van compensatieklachten is veel zittend werken. Langdurig rechtop zitten is moeilijk vol te houden, vaak zakken we dan ook in elkaar (bijv. bij werken achter de pc).  Deze houding heeft invloed op je manier van ademhalen en dit geeft verhoogde spanning in je diafragma. Naast dat je hierdoor sneller vermoeid raakt wordt ook je stabiliteit van je romp verminderd. Deze stabiliteit is van groot belang voor de spieren in de rest van ons lichaam. Is deze stabiliteit niet optimaal dan zien we vaak compensatie en klachten ontstaan in de lage rug. Maar ook in de nek ,- en  hoofdpijnklachten kunnen het gevolg zijn. Door behandeling van het diafragma in combinatie met ademhalingstechnieken zijn deze klachten goed te verhelpen.

Blessure:

Wanneer er een blessure optreedt, bijvoorbeeld wanneer je door je enkel gaat, zul je anders gaan lopen om de pijnlijke enkel te ontzien. Je gaat dan compenseren waardoor je andere spieren meer belast of juist ontlast. Je neemt dan (onbewust) een ander looppatroon aan, wat kan blijven aanhouden. Zelfs wanneer de enkel alweer beter is. Door dit veranderde looppatroon kun je last krijgen van bijv. je knie, heup of rug. Door het probleem bij de bron aan te pakken wordt de compensatie eruit gehaald en is er minder kans op terugkerende klachten.

Litteken;

Een litteken n.a.v. een operatie kan ook voor een verstoring zorgen in het bewegen. Onder het litteken ontstaat namelijk littekenweefsel wat stug en hard aan kan voelen. Deze verkleving in het bindweefsel heeft negatieve invloed op de spieren. Het litteken naar aanleiding van de keizersnede is een voorbeeld wat veel voorkomende klachten veroorzaakt. Niet alleen de buikspieren, maar ook de rugspieren kunnen hierdoor minder efficiënt functioneren. Dit heeft grote invloed op de rompstabiliteit, waarbij er vaak klachten als rugpijn en bekkenklachten ontstaan. Door het litteken te behandelen en de juiste spieren te activeren kun je weer krachtig functioneren zonder dat de buik/rug altijd een zwakke plek blijft.

HOOFDKANTOOR
Pro-F Performance Center
Kotkampweg 65
7531 AS Enschede
Tel: 053-851 06 94

Tjitske

Tjitske

Fysiotherapeut