NEUROKINETIC THERAPIE (NKT)

Onderzoeksmethode op zoek naar de oorzaak van de klacht

Neurokinetic Therapie (NKT) is een onderzoeksmethode waarbij de oorzaak van de klacht wordt achterhaalt middels spiertesten. Hierbij wordt gekeken naar compensatie tijdens bewegen en bij beweegpatronen (rollen, kruipen, lopen) Door verschillende oorzaken kunnen bewegingen of beweegpatronen verstoord raken waardoor spieren over-actief (dominant) of juist onderprikkeld (ondergeschikt) raken. De verstoring van dit evenwicht kan zorgen voor pijnklachten, kramp of mobiliteitsbeperkingen van gewrichten.

Verstoorde beweegpatronen opsporen

Door verschillende oorzaken kunnen bewegingen of beweegpatronen verstoord raken waardoor spieren over-actief (dominant) of juist onderprikkeld (ondergeschikt) raken. Denk daarbij aan de volgende situaties:

  • Overbelasting
  • Gewoonte/ houding
  • Blessure
  • Litteke

Specifieke vragen voor jouw situatie?
Je kan altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Stuur ons een mail via info@pro-f.nl of bel 053-8510694

 

hoe werkt NKT

De aansturing van spieren vindt plaats vanuit de hersenen. De hersenen geven een signaal af waardoor een spier geactiveerd wordt. Dit signaal kan door verschillende redenen (blessure, houding, overbelasting of een litteken) verstoord worden. Hierdoor komt het signaal vanaf de hersenen niet (goed) terecht bij de betreffende spieren. De plek van de verstoring is vaak de oorzaak van de klacht. Middels de NKT onderzoeksmethode wordt middels tests de aansturing van de spieren in kaart gebracht om te zien waar in het lichaam de verstoring/ blokkade plaats vindt. Zo kan er vanuit de oorzaak van de klacht behandeling plaatsvinden wat een duurzame oplossing biedt.

NKT specialist

tjitske-fysiotherapie-enschede Tjitske Fysiotherapeut

Voorbeelden

GEWOONTE/ HOUDING

Een veelvoorkomende oorzaak van compensatieklachten is veel zittend werken. Langdurig rechtop zitten is moeilijk vol te houden, vaak zakken we dan ook in elkaar (bijv. bij werken achter de pc).  Deze houding heeft invloed op je manier van ademhalen en dit geeft verhoogde spanning in je diafragma. Naast dat je hierdoor sneller vermoeid raakt wordt ook je stabiliteit van je romp verminderd. Deze stabiliteit is van groot belang voor de spieren in de rest van ons lichaam. Is deze stabiliteit niet optimaal dan zien we vaak compensatie en klachten ontstaan in de lage rug. Maar ook in de nek ,- en  hoofdpijnklachten kunnen het gevolg zijn. Door behandeling van het diafragma in combinatie met ademhalingstechnieken zijn deze klachten goed te verhelpen.

 

OVERBELASTING

Daarbij kun je denken aan sporten waarbij er een grote belasting op bepaalde spiergroepen wordt opgebouwd. Bijvoorbeeld bij hardlopen heb je veel herhaling van dezelfde belasting op de spieren en gewrichten. Hierdoor kunnen spieren vermoeid raken, verhard en gevoelig aanvoelen en op den duur overbelast raken.  In het lichaam werken spieren niet los van elkaar, maar in één geheel samen. Dus als een kuitspier bijv. te hard werkt, dan kan dit doorwerken tot in je bilspier die kan dan niet goed functioneren.

Hierdoor wordt de strekking van heup en onderrug beïnvloed tijdens het hardlopen en dit kan vervolgens rugklachten doen ontstaan. Middels NKT kan dit verstoorden evenwicht worden onderzocht en behandeld. De behandeling bestaat dan uit: het ontspannen van de kuitspier en het activeren van de bilspier. Op deze manier zullen beide spiergroepen weer gaan samenwerken in een goed functionerend looppatroon.

Na het onderzoek, gelijk pragmatisch voorstel om te begeleiden en effectieve behandelingen.

Ron

BLESSURE

Wanneer er een blessure optreedt, bijvoorbeeld wanneer je door je enkel gaat, zul je anders gaan lopen om de pijnlijke enkel te ontzien. Je gaat dan compenseren waardoor je andere spieren meer belast of juist ontlast. Je neemt dan (onbewust) een ander looppatroon aan, wat kan blijven aanhouden. Zelfs wanneer de enkel alweer beter is. Door dit veranderde looppatroon kun je last krijgen van bijv. je knie, heup of rug. Door het probleem bij de bron aan te pakken wordt de compensatie eruit gehaald en is er minder kans op terugkerende klachten.

LITTEKEN

Een litteken n.a.v. een operatie kan ook voor een verstoring zorgen in het bewegen. Onder het litteken ontstaat namelijk littekenweefsel wat stug en hard aan kan voelen. Deze verkleving in het bindweefsel heeft negatieve invloed op de spieren. Het litteken naar aanleiding van de keizersnede is een voorbeeld wat veel voorkomende klachten veroorzaakt. Niet alleen de buikspieren, maar ook de rugspieren kunnen hierdoor minder efficiënt functioneren. Dit heeft grote invloed op de rompstabiliteit, waarbij er vaak klachten als rugpijn en bekkenklachten ontstaan. Door het litteken te behandelen en de juiste spieren te activeren kun je weer krachtig functioneren zonder dat de buik/rug altijd een zwakke plek blijft.

Direct een afspraak maken?

Voor het maken van afspraken of stellen van vragen zijn wij telefonisch en per e-mail bereikbaar. Je kan ons een mail sturen op info@pro-f.nl of tijdens kantooruren bellen naar één van onderstaande telefoonnummers.

Pro-F Performance Center
Kotkampweg 65
7531AS Enschede
Tel: 053 – 851 06 94

Pro-F Enschede Clubfit
Parkweg 159-161
7545 MV Enschede
Tel: 053 – 203 21 67

Direct een afspraak plannen?
Dat kan ook via ons online afsprakentool. Zorg dat je alle gegevens bij de hand hebt en doorloop alle stappen. Wanneer je dit niet doet, wordt de afspraak niet verwerkt.

Afspraak maken

CONTACTFORMULIER

Of vul het onderstaande contactformulier in met je vraag en/of opmerking dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

    Naam *

    E-mail *

    Telefoonnummer

    Bericht

    PRO-F ACTUEEL

    Pro-F is continu in ontwikkeling, van de nieuwste behandeltechnieken tot de samenwerking met partners. Lees hier over de actuele ontwikkelingen binnen Pro-F Professionele Fysiotherapie en ervaringen van patiënten.

    Bekijk al het nieuws
    Zorgverzekering

    Zorgverzekering 2024

    2024 staat voor de deur, en traditiegetrouw zie je veel reclames van zorgverzekeraars die je proberen over te halen om over te stappen. Met al deze informatie is het lastig om door de bomen het bos te zien. Hoeveel behandelingen je nodig hebt, is per persoon verschillend. Wij hopen jou met dit artikel meer inzicht te geven

    vkb revalidatie voetbal ervaring
    Knieklachten

    Ervaring VKB revalidatie

    Voetbal en sport in het algemeen loopt als een rode… Lees verder

    Performance Lab

    Duursportlab in de praktijk

    Dit zijn Maikel Caarels (podotherapeut) en Wouter Welling (bewegingswetenschapper). Vanuit… Lees verder

    Nieuws

    Topsportcomplex op Diekman

    ENSCHEDE – FC Twente wil in 2024 het nieuwe topsportcentrum… Lees verder

    Cariere bij Pro-F

    De (natte) droombaan

    De (natte) droombaan Toen iemand benoemde dat ik wel een… Lees verder

    Hartrevalidatie

    Kijken naar wat je wèl kunt werkt veel beter

    ‘Doe voorzichtig, denk aan je hart’. Kinderen met een aangeboren… Lees verder

    Ervaringen

    Gemotiveerd blijven is de uitdaging!

    Demotiverende klachten Stefan is in 2020 begonnen met hardlopen nadat… Lees verder

    Performance Lab

    Blessurevrij trainen voor de Enschedese Marathon

    Op zondag 24 april gaan weer duizenden mensen meedoen met… Lees verder

    Ervaringen

    Halve marathon lopen na auto-ongeluk

    Aanstaande zondag 24 april wordt de Enschedese Marathon weer gehouden…. Lees verder

    Aangesloten bij: