Gemotiveerd blijven is de uitdaging!

Demotiverende klachten

Stefan is in 2020 begonnen met hardlopen nadat hij in een burn-out was terechtgekomen. Hij werd alsmaar gemotiveerder en zette zijn eerste doel op om de 5 kilometer onder de 20 minuten te voltooien. Binnen vier maanden liep hij ongeveer 30 kilometer per week, daarnaast liep hij de 5 kilometer in ongeveer 18,5 minuten!

Vervolgens daagde hij zichzelf uit om voor de halve marathon te gaan trainen en dit deed hij met een tijd van 1:36:49. Echter zakte de motivatie begin 2021 weg nadat hij steeds meer klachten begon te krijgen tijdens de trainingen, met name in de achillespees en de knie.

Onderzoek bij Pro-F

Begin 2022 vond Stefan het toch maar eens weer tijd om serieuzer te gaan hardlopen. Samen met een aantal vrienden schreef hij zich in voor de Halve marathon van Enschede. Stefan; ‘Gevoelsmatig begon ik weer op 0 en had ik vrij weinig gesport de afgelopen 2 maanden. Daarnaast had ik zelf wel mijn bedenkingen bij mijn eigen mobiliteit.’ Voor een goede trainingsopbouw had Stefan tips en advies nodig en kwam met die vraag bij Pro-F Professionele Fysiotherapie.

Bij het Pro-F Duursportlab werd Stefan getest. Bij sportfysiotherapeut Gea werd zijn mobiliteit getest waarna hij door bewegingswetenschapper Wouter op kracht getest werd. Tenslotte is hij bij podotherapeut Maikel geweest om te kijken naar zijn looppatroon en voeten. Wat kracht en mobiliteit betreft was er wel verbetering mogelijk. Zijn huidige zolen hebben een lichte correctie gekregen waardoor ze nu helemaal goed aangemeten zijn.

Stefan: ‘In mijn geval was dat vooral de kracht in de hamstrings en de mobiliteit van de hamstrings en heupen.” Om dit te verbeteren kreeg Stefan een trainingsschema.

Het trainen valt zwaar

Stefan; “In het begin zonk de moed van Stefan in zijn schoenen. Ik vond het lastig om mezelf te motiveren, om thuis 45 tot 60 minuten te trainen. Maar na een aantal weken nam mijn motivatie enorm toe doordat ik progressie begon te zien! Vanaf week 3 liep ik ook echt fijn en raakte ik erg gemotiveerd van het lopen zelf, ik kon zelfs gaan denken aan een tijd van 1,5 uur voor de halve marathon.

In week 7 kreeg Stefan helaas corona en 3 weken na de besmetting is hij nog steeds niet volledig hersteld. Dit is een grote tegenslag voor zijn progressie, en dit demotiveert Stefan dan ook enorm. Ondanks deze tegenslag blijft Stefan alsnog voor het beste resultaat doorgaan! Op naar een topprestatie op 24 april!

Aangesloten bij: