corona revalidatie

Biena Groener over Corona revalidatie

Dat een coronabesmetting grote gevolgen kan hebben voor jezelf én je gezin heeft Biena Groener (53) persoonlijk ondervonden. Biena werkt met veel passie en plezier als IG (Individuele Gezondheidzorg) verzorgende bij verpleeghuis De Molenkamp in Oldenzaal. Biena kreeg in oktober 2020 corona waar ze tot op heden (feb 2021) nog dagelijks hinder van heeft. Ze volgt het ‘corona revalidatie’ programma bij Pro-F. Lees haar ervaringen in deze blog.

Positieve coronatest

Biena: “Voordat corona mij trof sportte ik 3 a 4 keer per week, at en leefde gezond en ik had geen overgewicht en onderliggende ziektes. Ik genoot volop van mijn werk en van de dagelijkse bezigheden. Door corona kreeg mijn leven én dat van mijn gezin (man en twee zoons 21 & 24 jaar) een totaal andere wending. Ik werd door mijn klachten geheel afhankelijk van mijn man en kinderen. Dit proces was voor mij erg moeilijk te accepteren, ik ging van heel erg actief en altijd in beweging naar, liggen in bed of liggen op de bank. De coronaklachten waar ik last van had waren: hoofdpijn, duizeligheid, bindvliesontsteking aan de ogen, braken, diarree, lage saturatie (zuurstofgehalte in het bloed) en ik had geen smaak en geur meer. Mijn lichaam was zo verzwakt dat ik op dag 5 bewusteloos raakte en mijn man mij heeft moeten beademen. Dit alles onder de ogen van mijn kinderen die 112 hebben gebeld. Ook dit werd een ervaring om te moeten verwerken.”

Hulp nodig bij revalideren

“Al gauw werd mij duidelijk dat de dagelijkse dingen die voorheen zo vanzelfsprekend waren nu niet meer zo van zelfsprekend zijn. Alles kostte mij een vermogen aan energie en kracht. Zo onwerkelijk en voor mij niet te accepteren. Ik werd al moe van tanden poetsen, traplopen en praten. Ook werd mij toen heel duidelijk dat het een lang proces zou worden om weer volledig te herstellen. Ik had geen idee hoe ik mijn (beetje) kracht en energie moest verdelen om maar iets te kunnen doen. Dit kon ik niet alleen en heb daarbij hulp gezocht. Op advies van de huisarts kreeg ik een verwijzing voor corona revalidatie.”

Corona revalidatie

“Mijn man had in het verleden goede ervaring met Pro-F Professionele Fysiotherapie uit Enschede. Ik ben daar op 25 november met de corona revalidatie begonnen. Ik kreeg Richelle Weenders als therapeute en al bij mijn eerste ontmoeting gaf zij mij een goed gevoel. Ze luisterde goed naar mijn verhaal en ik kreeg op emotioneel vlak ook de ruimte om alles met haar te delen. Dit kon mijn herstel alleen maar ten goede komen en al snel was er een wederzijdse klik. Ik had het gevoel dat ik in goede, professionele handen was. Samen hebben we een plan van aanpak gemaakt en gingen we met mijn verzwakte lichaam aan de slag. Ik moest op een verantwoordelijke manier weer kracht en energie terug te krijgen. Mijn corona revalidatie bestaat uit twee afspraken in de week; op woensdag in groepsverband met andere (ex)corona patiënten en op vrijdag individueel.”

In de praktijk

“Om te beoordelen wat er qua energie en kracht nog in mijn lijf aanwezig was begon Richelle met metingen van kracht, conditie, saturatie, hartslag en bloeddruk. Tevens werden de eerste weken gebruikt om de ademhalingsspieren meer ruimte te geven en de blokkades uit mijn lijf te halen. Toen mijn lijf er klaar voor was gingen we de zaal in, waar we met behulp van apparaten en attributen aan de slag gingen. Dit gebeurt onder zeer goede en professionele begeleiding. Tijdens de oefeningen wordt er goed naar je saturatie, hartslag en bloeddruk gekeken. Er wordt een actielijst bijgehouden waarop aangegeven wordt wat je hebt gedaan qua duur en belasting en of het de volgende keer opgeschroefd kan worden. Ik ben nu ruim 2 maanden, 2 keer in de week aan het revalideren en ben op dit moment op 40% van mijn kunnen. Dit bleek uit de tussentijdse testen die zijn afgenomen.”

Doelen stellen

“Op dit moment voel ik mij goed en heb zelf het gevoel en het idee dat ik op de goede weg terug ben. Ik ga zelfs weer proberen om, voor 2 a 4 uurtjes en dan 2 nachten achter elkaar, op de werkvloer mee te draaien. Mijn teamcoach Nicole Mensen geeft mij alle tijd en ruimte, om op een zo goed mogelijke en verantwoordelijke manier terug te keren op de werkvloer. Hier ben ik haar zeer dankbaar voor want ook dit is heel belangrijk voor mijn herstel. Mijn doel is om weer 100% te kunnen werken maar wel geleidelijk op te bouwen zonder terugval.”

Samen voor topprestaties

“Geestelijk ben ik er helemaal klaar voor om de werkvloer weer op te gaan en hopelijk gaat mijn lijf mij niet in de steek laten. Richelle en ik hebben nu samen het doel om mijn revalidatie en werk samen te voegen en hier te kijken wat haalbaar is. Ik blijf mij meer dan 100% inzetten en met behulp van Richelle gaat mij dat zeer zeker lukken. Zonder Richelle stond ik niet waar ik nu sta en ik ben haar zeer dankbaar voor al haar professionele inzet en begeleiding. Ik kan haar zeer zeker aanbevelen bij anderen. Samen gaan we op voor de tweede ronde op weg naar de eindstreep.”

“Ook wil ik even benadrukken dat corona je hele gezin aangaat en dat ook zij door dit proces heen gaan. Voor al hun geduld en inzet wil ik ze dan ook uit de grond van mijn hart danken, chapeau!!!”

Tot de volgende keer,

Groetjes Biena Groener.

 

Wil je meer weten over de Corona Revalidatie mogelijkheden bij Pro-F Professionele Fysiotherapie, kijk dan op de pagina Revalideren na Corona

Aangesloten bij: