Fysiotherapeut van de schaatsploeg TalentNed

Het eerste seizoen van de professionele schaatsploeg van TalentNed zit erop. Als fysiotherapeut van de ploeg ben ik overal mee naar toe gereisd en heb ik alle hoeken van de wereld gezien. Van Polen, Noorwegen en Duitsland tot Japan en Noord-Amerika. Trainingsweken en wedstrijden, vaak was ik 1 tot 2 weken van huis om vervolgens weer een paar dagen thuis te zijn en het volgende vliegtuig te pakken. Maar hoe ziet een dag, van een fysiotherapeut bij een topploeg, eruit? Ik vertel het je graag in deze blog!

We verblijven met zn allen in een hotel waar we de dag beginnen met een gezamenlijk ontbijt. Vaak was ik samen de hoofdcoach als eerste aanwezig in de ontbijtzaal om de dag en weekplanning door te nemen. Wanneer dan de sporters binnen druppelen check je de gezichten om te zien hoe ze uit bed zijn gestapt. Hoe ze er mentaal voor staan en of er fysieke probleempjes zijn.

Eerste training van de dag

Na het ontbijt begint de eerste trainingssessie van de dag; krachttraining, fietsen of schaatsen. Wanneer er testen gepland staan zorg ik samen met de coach voor de testopstelling. Naast het assisteren bij testen ben je als fysiotherapeut vooral aanwezig in het geval van ongelukken. Ik had altijd een rugzak mee met de belangrijkste medicatie en verbandmateriaal. Ook had ik altijd reserve kledingstukken bij me en zorgde ik voor gevulde bidons.

Tijdens de training observeer ik de sporters en kijk ik naar de uitvoering van bewegen. Wanneer er onbalans of a-symmetrie te zien is geeft dit input voor behandeling. Na de lunch gaan de sporters rusten en kan ik behandelen bij wie behoefte is.

‘S middags is er weer een training, meestal een kracht of fietstraining. Wanneer de sporters op de fiets stappen rij ik met een auto mee. Ik voorzie de ploeg van water en help bij een lekke band. Gedurende de trainingen wordt er lactaat (melkzuur) gemeten. Deze test voer ik samen met de coach en geeft ons inzicht in het vermogen van de sporter.

Tot in de late uurtjes

’s Avonds begint voor mij als fysiotherapeut het echte werk tot in de late uurtjes. De behandeltafel staat op mijn kamer en de sporters komen langs om gemasseerd en behandeld te worden. Het geeft tijd om één op één gesprekken te voeren maar vaak genoeg is mijn kamer de huiskamer van de ploeg. Het is een komen en gaan van sporters. Vaak blijven ze hangen, worden er serieuze gesprekken gevoerd, lol getrapt of tv gekeken.

Al met al een hele leuke afwisselde tijd waarin ik lange dagen maak met de ploeg. Naast fysiotherapeutische dingen ben ik ook veel organisatorisch bezig en houd ik dag en nacht de mentale en fysieke gesteldheid van de sporters in de gaten.

Inmiddels zit het eerste trainingskamp van seizoen 2019/2020 er weer op, 1,5 weken training in Toscane. De basis voor een goed seizoen is gelegd, de eerste vooruitgangen zijn alweer zichtbaar en een goede sfeer binnen de groep. Zin in mijn tweede jaar als fysio van TalentNed

Lars Schulten

Fysiotherapeut Pro-F Professionele Fysiotherapie/ TalentNed

 

Aangesloten bij: