Topsport en opleiding Osteopathie

Lianne en Lars zijn twee jonge, enthousiaste fysiotherapeuten die beide zowel in de praktijk als op locatie werken, bij een topsportorganisatie. Lianne is gedetacheerd namens Pro-F, als fysiotherapeut en coördinator bij de FC Twente/Heracles Academie en Lars bij TalentNed. Allebei volgen ze ook nog de deeltijdopleiding Osteopathie. Waarom ze deze keuze maken en wat ze ervan leren, lees je in deze blog:

Waarom heb je gekozen voor de opleiding Osteopathie?

Lianne: “Na mijn studie fysiotherapie ben ik mij steeds verder gaan verdiepen in de ketenproblematiek. Dit betekent dat als een patiënt last heeft van de knie dat je dan verder kijkt naar andere gewrichten om de oorzaak van de klacht te achterhalen. Helaas merkte ik dat ik vanuit de opleiding fysiotherapie niet voldoende tools en diepgang had om hier verder in te komen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een verdiepende studie. Ik ben vanuit huis opgegroeid met osteopathie, maar heb ook gekeken naar andere master-opleidingen. Uiteindelijk vond ik in de opleiding osteopathie wat ik zocht en dit past perfect bij mij!”

Lars: “Na de studie fysiotherapie liep ik tegen een aantal blessures aan die ik voor mijn gevoel niet snel op kon lossen en langdurig effect had. Hierdoor werd ik getriggerd om naar andere mogelijke behandeltechnieken te kijken. Hierbij vond ik snel een aantal verklaringen voor mijn “vastlopen”. Ik miste na de opleiding fysiotherapie een groot gedeelte in het bewegingsapparaat, de organen en hun invloed op blessures, fysieke gesteldheid en prestatievermogen.”

Binnen Pro-F behandelen we al in ketens. Dit wil zeggen dat we altijd naar andere gewrichten en ook bindweefselstructuren kijken. Wat doet osteopathie nog meer?

Lars: “Osteopathie gaat hier nóg een stapje verder in en sluit daarom mooi aan bij de behandelwijze van Pro-F. Osteopathie is gericht op het ontdekken en behandelen van de oorzaak van klachten, wat therapeuten bij Pro-F ook al doen. Daar waar de fysiotherapeut zich richt op spieren en gewrichten behandelt de osteopaat óók organen, zenuwstelsel en bindweefselstructuren. De osteopaat kijkt dus naar álle systemen in het menselijk lichaam.”

De opleiding duurt 4 jaar en jullie zijn nu halverwege, hebben je huidige patiënten/ sporters al profijt van je opgedane kennis?

Lianne: “De opleiding is een parttime opleiding en is opgedeeld in verschillende modules die elke keer één onderwerp hebben. Bijvoorbeeld een gewricht zoals het bekken of een orgaan zoals de nieren/bijnieren. In dit weekend leren we alles over dit onderwerp die we vervolgens thuis verder gaan uitwerken. De technieken oefenen we op de opleiding, maar ook wekelijks thuis. Dit maakt dat je na een blok de kennis direct kunt toepassen in de praktijk.”

Hoe valt de opleiding te combineren met je huidige werkzaamheden bij FC Twente/ TalentNed?

Lianne: “Het combineren van het werken in een topsport organisatie én studeren is soms een uitdaging. Ik heb zelf vroeger aan topsport gedaan met langebaan schaatsen en hierdoor weet ik dat je dingen moet laten om je doel te bereiken. Door het werken als fysiotherapeut, werken in een topsportorganisatie en de studie merk je soms dat je verstandig moet om gaan met de tijd die je hebt. Tijdens de studie leer ik hier ook steeds beter een balans in te vinden. Het leuke van het combineren van de opleiding met werken bij de FC Twente/Heracles Academie is dat je veel afwisseling hebt en ik de technieken direct kan toepassen. De spelers merken hierdoor dat ik meer tools heb om ze fit te houden of sneller van de blessure af te helpen.  Ook werk ik op de club nauw samen met collega fysiotherapeuten, waardoor ik mijn opgedane kennis ook direct kan delen om zo als medische staf ook meer kennis te hebben.”

 

Aangesloten bij: