Stage bij PRO–F is een (door)lopend leerproces

Ieder half jaar lopen er twee vierdejaars studenten stage vanuit de opleiding Fysiotherapie van de Saxion Hogeschool in Enschede. Zij krijgen vanuit Pro-F een stageplan met leerdoelen en literatuur. Tijdens deze periode lopen ze met verschillende therapeuten mee en maken ze kennis met de behandelvisie binnen de praktijk. Daarnaast lopen ze een paar dagen in de week met therapeuten mee die bij FC Twente werkzaam zijn. Als afsluiting van deze periode vragen we de studenten om een presentatie te geven over hetgeen ze geleerd hebben, wat de ervaringen waren en wat wij zouden kunnen verbeteren. Daarnaast schrijven ze een blog welke we graag delen. Lees hier de verhalen van Niek en Laura.

De eerste week bij Pro-F & aanpak in de praktijk

Niek: “Het afgelopen halfjaar heb ik stagegelopen bij Pro-F Professionele Fysiotherapie in Enschede. Ik zou de praktijk omschrijven als professioneel, vooruitstrevend, leerzaam, ondernemend en specialistisch. In deze blog wil ik kort terugblikken op mijn stageperiode. Eind augustus begon mijn stageperiode bij Pro-F als 4e-jaars student fysiotherapie. Aan het einde van mijn eerste week bij Pro-F was ik overdonderd met hetgeen wat de therapeuten vertelden en lieten zien. De fysiotherapeuten hadden een andere manier van aanpak dan ik gewend was, namelijk men probeert bij Pro-F de oorzaak van de klacht in kaart te brengen. De oorzaak van de klacht kan zich op een andere locatie voortdoen dan waar de patiënt dit aangeeft. Ik zal dit via een voorbeeld verduidelijken. Een hardloper kan terugkerende knieklachten oplopen als gevolg van een afwijking van de voet. De oorzaak van de klacht hoeft niet gelokaliseerd te zijn bij de knie maar kan ontstaan door de afwijking van de voet. Door in het onderzoek de juiste ‘’puzzelstukjes’’ te verzamelen kan de therapeut de oorzaak van de klacht aanpakken. Mijn conclusie is dat ik door de aanpak van de fysiotherapeuten bij Pro-F een verbredende kijk heb gekregen tijdens het onderzoeken en behandelen van patiënten.”

Naderhand zal de fysiotherapeut in samenspraak met de patiënt een behandeltraject opstellen. In het geval van de hardloper met knieklachten is het mogelijk dat naast de fysiotherapeut ook de podotherapeut van ProKinesis zijn expertise deelt. De samenwerking tussen fysiotherapeut en podotherapeut leidt tot een effectiever behandeltraject voor de patiënt.

Laura: “Wat mij tijdens de eerste weken al direct op viel is dat het Team van Pro-F ontzettend hecht is, ik kreeg direct het gevoel dat ik welkom was en dat ik hier veel zou kunnen gaan leren. Je kunt bij Pro F met elke klacht terecht omdat er veel verschillende specialisaties in huis zijn. Het is goed om te zien dat er wordt gezocht naar de juiste specialisatie om een klacht te behandelen, het kan dus zijn dat een patiënt door meerdere therapeuten gezien wordt. Zo wordt gebruik gemaakt van de verschillende kwaliteiten van de therapeuten. Door met verschillende therapeuten mee te lopen heb ik geleerd dat er meerdere behandelmogelijkheden zijn om patiënten van hun klachten af te helpen. De ene therapeut zit heel veel in de behandelkamer (manueeltherapeut) en de ander is meer in de oefenzaal (sportfysiotherapeut). Het is goed om te zien dat er niet perse iets goed of fout is wel moet je natuurlijk na blijven denken waarom je bepaalde dingen doet. Vooral oefentherapie in de zaal vond ik erg leerzaam, op de opleiding wordt niet veel aandacht besteed aan hoe je de patiënt actief van zijn klachten af kunt helpen.”

Pro-F in combinatie met FC Twente

Niek: “Naast de stagedagen in het Pro-F Performance Center, heb ik wekelijks bij het trainingscentrum van FC Twente stagegelopen. Een vijftal sport- en manueeltherapeuten zorgen voor de fysiotherapeutische begeleiding op beide locaties. Langdurige en gecompliceerde revalidatie, zoals bij een voorste kruisbandblessure, vinden in de meeste gevallen, in eerste instantie plaats bij Pro-F aan de Kotkampweg. Acute en niet gecompliceerde blessures worden behandeld bij het trainingscentrum van FC Twente. Tijdens mijn stageperiode heb ik op beide locaties stagegelopen en deze voetballers onderzocht en behandeld onder begeleiding van één van de therapeuten. Onder andere het ontwikkelen van een trainingsschema om vervolgens de voetballer te begeleiden in de training vond ik erg interessant en daarin wil ik mijzelf blijven ontwikkelen.”

Laura: “Binnen de opleiding wordt niet veel aandacht besteed aan topsport of hier mijn interesse naar uit ging was daarom nog niet duidelijk voor mij. Tijdens mijn stage bij Pro F heb ik één dag per week bij de Voetbal Academie van FC Twente gelopen. Hier was ik betrokken bij de jeugd -16 tot en met -21. Het was voor mij ontzettend leerzaam omdat de onderzoeken in hoog tempo verlopen, je moet dus in een korte tijd een goed beeld krijgen van de klachten van de speler. Dit komt doordat alle spelers bijna tegelijk binnen komen waarna je drie kwartier de tijd hebt alle spelers te beoordelen en eventueel kort te behandelen. Voor de grotere blessures heb je juist meer tijd dan in de praktijk. Met deze jongens train je soms individueel wel 1,5 uur. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik heb geleerd vooral goed naar het verhaal van de speler te luisteren, wat is het ontstaansmoment geweest? Hoe hebben de klachten zich hierna ontwikkeld? Door dit te doen voer je hierna alleen relevante onderzoek uit in plaats van het hele rijtje wat je op school leert. Ook heb ik kennis mogen maken met sport specifieke oefeningen, het is mooi om te zien hoe de Fysiotherapeuten een beweging als schieten in een oefening kunnen verwerken zonder dat er een bal aan te pas komt. Zo kunnen voorwaarden worden gecreëerd die nodig zijn om de veldtraining te hervatten. Eerder zou ik dit besluit hebben genomen op grond van een bepaalde tijd die voor een blessure staat, nu voer ik bepaalde testen uit waardoor ik weet of een speler klaar is de veld training te hervatten. Hierdoor heb je minder kans op het terugkeren van de blessure.”

Persoonlijke ontwikkeling

Niek: “Mijn persoonlijke hoofddoel tijdens deze stageperiode was het vergroten van mijn vakbekwaamheid als fysiotherapeut in opleiding. Het stageplan van Pro-F was voor mij een leidraad om persoonlijke leerdoelen op te stellen. De tussentijdse feedbackmomenten met Wouter hebben ervoor gezorgd dat mijn stageperiode een doorlopend leerproces was waarin ik in mijn vakbekwaamheid ben gegroeid.  De slogan van de praktijk is: ‘’Iedereen zijn eigen topprestatie’’. Niet alleen de patiënten leveren dagelijks een topprestatie, maar ook de fysiotherapeuten en stagiaires willen zichzelf blijven ontwikkelen. ”

Laura: “Nadat ik al een tijd stage liep bij Pro-F kreeg ik meer verantwoordelijkheden, ik begon steeds vaker eigen patiënten te zien. In eerste instantie bestond dit uit het oefenen onder mijn begeleiding waarbij ik een bepaalde opdracht kreeg. Aan het einde van mijn stage stelde ik zelf het behandelplan op en voerde ik deze uit, wanneer de patiënt andere klachten ontwikkelde mocht ik deze ook beoordelen. Het is fijn dat je het vertrouwen krijgt om dit te doen. Dit zorgt er ook voor dat je meer begint na te denken over de keuzes die je maakt. In sommige gevallen moet je de boeken weer in duiken, dit heb ik als erg leerzaam ervaren.”

Niek “Ik wil eenieder van Pro-F en FC Twente bedanken voor deze leerzame periode!”

Laura  “Graag wil ik alle patiënten en therapeuten bedanken voor de leuke en leerzame stage!”

 

 

 

Aangesloten bij: