De terugblik van technisch coach Geert Kuiper

Op zaterdag 16 november kwamen 6 jonge Canadese schaatsers aan in Nederland. Een trip die uiteindelijk moest uitgroeien tot een succesvolle deelname aan de Wereldbeker schaatsen in Enschede. Met een tijdsverschil van 8 uur, een vliegreis van 9 uur en vervolgens een treinreis van 2,5 uur was de dag al aardig opgeschoten. Sterker nog het was een dag later! Brooklyn McDougall was al 30 uur wakker en nog was het geen tijd om naar bed te gaan. Het rustiek gelegen Slecht Boekelo, ik vertaal het maar even terug naar het Nederlands (Bad Boekelo), bleek een prima rusthuis. De troepen zaten mooi te knikkebollen als oude vandagen. Als begeleider zat ik er superfit bij en probeerde de entertrainer uit te hangen. Morgen weer een dag.

Deze dag begint goed, ik zit met alleen de drie mannen aan tafel bij het ontbijt. De drie dames slapen een gat in de dag, Brooklyn vestigt een record, ze slaapt veertien uur achter elkaar. Ondertussen schuift Pro-F aan in dit verhaal. Ik heb een tijdje terug mijn oude TVM-schaatsploeg makker Arthur Bennink gevraagd om fysio ondersteuning voor deze sporters. Dat bespaart ons de kosten van reis en verblijf en dat is welkom met het beperkte budget wat we hebben. Aan Arthur kun je enig meedenken wel overlaten, hij stelt dan ook niet teleur en daarnaast voor ‘een vriendenprijsje’ een paar fysio’s tot onze beschikking, Lianne Harmsen en Richelle Weenders. Op zondagochtend komen ze de schade opnemen, die na zo’n lange reis met zitten en hangen ongetwijfeld is aangericht. Lianne is mijn aanspreekpunt, maar op zondag moet ze doelpunten maken voor haar voetbalteam. Bij de wereldbeker doen Lianne en Richelle daarom ieder een dag en is er altijd back-up van heel Pro-F.

De maandag kom ik met 4 sporters naar de praktijk aan de Kotkampweg, daar blijkt Enschede toch een heuse wereldstad, heel anders dan Almelo ook. Veel stoplichten en de halve binnenstad is opgebroken. Ik vloek een keer K*tkampweg, maar eenmaal daar, heeft dat Pro-F het mooi voor elkaar in een oude tennishal, die multifunctioneel is ingericht en wij een prima krachttraining afwerken. Op de terugweg gaat het ook al niet vlot Enschede uit, maar kunnen we mooi even boodschappen doen, bij Arthur op de hoek, bij de Jumbooooo. Iedereen spreekt daar machtig mooi Twents tegen mijn team.

Op dinsdag is een tweede en ditmaal echte Canadese coach erbij gekomen, Todd. Alexa Scott, onze rookie, loopt met rugklachten. Dat gaat Lianne fiksen. Na de behandeling hebben we afgesproken voor feedback, het wordt duidelijk dat Lianne niet op een minuutje kijkt. Todd en ik zitten noodgedwongen al aan het bier om het wachten wat te verlichten.

Alexa en de andere schaatsers voelen zich per dag beter. Op vrijdag doet Lianne nog een laatste check. Alexa kan meedoen aan de wedstrijden en dat zijn de 1000m, de teamsprint, de 500m, de 1500m en de mass start. Vijf wedstrijden in twee dagen, maar daar zijn we hiervoor. Mede door het goede werk van Lianne kan Alexa dit programma volledig draaien en op de zondag volgt haar hoogtepunt met zilver op de 1500m tussen de beste junioren van de wereld. De rest rijdt bij de Neo-senioren een groep die wat ouder is. Daar is de concurrentie minder

heftig, maar met heel veel medailles en bijbehorende chocoladeletters ook daar blije gezichten. Richelle straalt alsof ze zelf de medailles heeft gewonnen, zoals Lianne dat op zaterdag deed. Een mooi mes dat aan twee kanten sneed. Veel blijde gezichten, dat maakt het voor een coach mooi terugkijken. Ze reisden terug to Canada and they travelled light!

Enschede bedankt en Pro-F super bedankt

Geert Kuiper

Technisch Coach Adviseur Canada

Aangesloten bij: