Ervaring van een patiënt met rugklachten

Mijn ervaring met rugklachten en behandeling

Begin augustus 2013 kwam ik Arthur Bennink van Pro-F tegen op een bruiloft in België van een gezamenlijke vriend. Al snel ging het gesprek richting de sport, waar we beiden veel interesse in hebben. Op de vraag of ik tegenwoordig nog iets deed, moest ik helaas antwoorden dat dit niet het geval was. Grote boosdoener, eigenlijk al sinds mijn jonge jaren als amateursporter, was mijn fysieke gesteldheid. Vanaf mijn 15e tot mijn 29e ben ik meerdere malen (5x) geopereerd aan knieën (3x meniscus en 1x afgescheurde voorste kruisband) en enkel (versleten kraakbeen).

Echter, deze blessures zijn goed genezen en met beleid kan ik prima functioneren; zelfs 1 a 2 keer per week meetrainen met de jongens aan wie ik training geef, is  geen probleem. Het grootste obstakel was en is mijn rug. Al op mijn 21e, vlak na mijn kruisbandoperatie, ondervond ik hier grote hinder van. Na een MRI-scan bij de Rugpoli in Delden werd vastgesteld dat ik een hernia had. Cesartherapie, Mensendieck therapie en tal van andere behandelingen werd mijn deel. Helaas zonder resultaat. Enigszins teleurgesteld zat er niets anders op dan mijn lot (dagelijks opstartproblemen m.b.t. beweeglijkheid, zelfs zo dat ik moeite had ’s ochtends mijn sokken aan te trekken en een immer zeurende pijn) te aanvaarden.

Tot zaterdag 6 juli 2013. Arthur lachte me nog net niet uit dat ik me, op mijn 33e, berustte in het feit dat ik dagelijks rugklachten had. Samen hebben we besloten om na de zomervakantie een afspraak te maken met hem en manueel therapeut Esther Sessink bij Pro-F fysiotherapie.

 

Wake-up call

Begin augustus, nadat ik telefonisch een afspraak had gemaakt, werd ik doorgelicht door Arthur en Esther. Met een anamnese, foto’s en oefeningen werd de toestand van mijn rug in kaart gebracht en werd me meteen verteld dat ik op het juiste moment was gekomen. De toestand van mijn rug was behoorlijk zorgwekkend na jarenlange verwaarlozing en de kans dat het echt mis zou gaan was groot. Ook werd mij verteld dat het een behoorlijk probleem was dat na verloop van tijd en intensieve oefeningen goed te verminderen, misschien wel te verhelpen was. Een plan van aanpak werd opgesteld.

 

Behandelingen in combinatie met zelf trainen

Vanaf medio augustus, tot op het moment dat ik dit schrijf, was ik wekelijks bij Esther, mijn behandelend therapeut, te vinden. In het begin 2x per week + een scala aan ‘huiswerkoefeningen’

Later, vanwege mijn eigen ‘privé-programma’ hebben we dat iets afgebouwd naar 1 bezoek per week. Thuis was het natuurlijk de bedoeling dat ik onverminderd doorging. Dat lukte aardig en mijn klachten namen af! Zelfs zo, dat ik gerust durf te zeggen met 50%. Dat ik er echter nog lang niet was, wist ik en was ook te merken aan de frequentie waarop ik thuis aan het oefenen was. Na een behoorlijk periode van flink aanpoten, nam ik iets gas terug. In overleg met Esther afgesproken dat de wekelijkse behandelingen en sportmomenten onder begeleiding van de therapeut doorgingen, de oefeningen thuis iets afgebouwd. Inmiddels ben ik deze juist weer aan het opbouwen omdat ik de resultaten ervan aan den lijve heb ondervonden, iets waarvan ik lange tijd heb gezegd dat ik ‘er maar mee moest leren omgaan’…

 

Blijf positief naar de toekomst kijken

Inmiddels is het december en blijf ik onverminderd doorgaan. De pijn/klachten zijn niet verdwenen maar behoorlijk verminderd. Morgen staat er weer een afspraak op de agenda, tot morgen!

Martijn Misana

 

Ook last van rugklachten? Maak direct een afspraak:

Direct afspraak maken

 

Aangesloten bij: