Kwaliteit in fysiotherapie

“Pro-F fysiotherapie slaagt als eerste voor nieuwe kwaliteitsaudit”

Meer kwaliteit, minder administratie!

Als eerste fysiotherapie praktijk in Enschede heeft Pro-F op 29 mei het nieuwe kwaliteitscertificaat verworven. Landelijk behoort de praktijk bij de eerste 10! Een flinke stap vooruit, want deze nieuwe certificering biedt meer mogelijkheden om de kwaliteit richting patiënt verder te verbeteren en richt zich wat minder op papierwerk voor de verzekeraar.

Pluspraktijk, Topzorgpraktijk… Dat mag je niet zomaar op je deur plakken. Sinds een aantal jaren eisen vrijwel alle grote verzekeraars dat een praktijk een kwaliteitsaudit doet. Een kwaliteitscontrole zeg maar, om de kwaliteit van een fysiotherapiepraktijk vast te stellen. Gekeken wordt naar de organisatie, veiligheid en vooral ook naar de juistheid van patientendossiers. Slaag je voor de audit, dan mag je je Topzorgpraktijk of Pluspraktijk noemen.

EffectiviteitsTraject fysiotherapie

Met ingang van 1 mei 2015 is voor fysiotherapiepraktijken die twee opeenvolgende keren de Plus audit met positief resultaat hebben doorlopen, het EffectiviteitsTraject van de Stichting Kwaliteits Monitoring Zorg (SKMZ) toegankelijk. Het is een nieuw certificaat dat continue kwaliteitsverbetering stimuleert en fysiotherapiepraktijken de kans biedt zich door te ontwikkelen. Dit nieuwe kwaliteitstraject biedt de praktijk meer inzicht in kwalitatief goede fysiotherapeutische zorg en minder administratieve druk; een mooie uitdaging om hun kwaliteit van zorg verder te verbeteren.

Gericht op voortdurende kwaliteitsverbetering

De nieuwe audit ziet er inhoudelijk anders uit dan de reguliere Plus audit. Met name wordt er meer gekeken naar de resultaten bij de patiënt en de kwaliteitsmeting heeft primair een coachend karakter om een constante kwaliteitsverbetering in gang te zetten. Verder legt het SKMZ EffectiviteitsTraject vooral de nadruk op kwaliteit van de geleverde zorg, en op de inspanningen van een praktijk om zichzelf te verbeteren. Belangrijk is ook een inhoudelijke dossiertoets naar de resultaten van zorg bij de vijf meest uitgevoerde behandelingen binnen de praktijk. Voor Pro-F gaat het hier om behandelingen oa aan de knie, heup, schouder, elleboog, rug, en nek. “Dit geeft ons meer inzicht in de behandelresultaten en we kunnen deze nu ook toetsen met vergelijkbare praktijken in de regio of Nederland. Hierdoor is het EffectiviteitsTraject fysiotherapie zowel een product ter verbetering van de kwaliteit van fysiotherapeutische zorg bij onze eigen praktijken als in Nederland”, aldus mede-eigenaar Ralph Speelman.

Aangesloten bij: