Sporten tijdens zwangerschap

Sporten tijdens zwangerschap?

De afgelopen periode is er op internet veel commotie ontstaan over sporten tijdens zwangerschap, nadat een vrouw uit Amerika een foto van zichzelf online had gezet, waarbij ze een ‘overhead deadlift’ uitvoerde. Dit was ongeveer twee weken voordat ze zou gaan bevallen van haar gezonde baby.

Er werd (opvallend vaak door mensen die zelf níet sporten) gezegd dat deze vrouw onnodig risico nam, haar kindje in gevaar zou brengen en onverantwoord zou handelen.

Dat deze vrouw een ervaren beoefenaarster was van crosstraining werd echter niet besproken. Ze nam bewuste beslissingen in haar training, had bijvoorbeeld haar gewichten en activiteiten flink gereduceerd naarmate haar zwangerschap vorderde en ze hield rekening met wat haar lijf aankon. Ze gaf aan juíst het gevoel te hebben door de training meer controle over haar rug te hebben, waardoor ze geen klachten had ervaren tijdens haar zwangerschap.

En als je weet dat tijdens deze oefening, bij een goéde uitvoering, vooral de kracht komt uit billen, benen en het stabiliteitssysteem van je onderrug (natuurlijk ook je armen en schouders) en níet vanuit je rechte buikspieren, dan zou de kijk van mensen die op het eerste gezicht negatief waren wellicht ook veranderen…

De discussie over ‘sporten tijdens de zwangerschap’ laaide hierdoor de afgelopen tijd op, op ‘het wereldwijde web’. Dit genoemde voorbeeld is natuurlijk ook wel een heel uitzonderlijke sport in combinatie met zwangerschap, waardoor veel mensen er moeilijk een voorstelling van kunnen maken. Maar zo’n extreem voorbeeld is ook wel weer een mooie aanleiding voor ons om wat feiten te zoeken over sporten tijdens zwangerschap:

De uitkomsten uit verschillende onderzoeken zijn heel duidelijk. Blijf vooral sporten tijdens de zwangerschap! (als je gezond bent) En als je vóór je zwangerschap níet aan sport deed, is het een prima excuus om te starten met sporten. (En blijf het daarna ook doen) Zwangerschap is een prima moment om je leefstijl aan te passen of te veranderen.

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die sporten tijdens zwangerschap, sterker en fitter zijn én minder kans hebben op een keizersnede of kunstverlossing bij de bevalling. Bovendien pakken de sportende vrouwen hun dagelijkse werkzaamheden sneller weer op na de bevalling.

Meer voordelen van sporten tijdens zwangerschap?

 • de kans is groot dat je minder gewicht aankomt tijdens de zwangerschap.
 • actieve moeders zijn beter gehumeurd dan de inactieve moeders. Zowel direct na de training gemeten als op een willekeurig andere moment.
 • je hoort jezelf minder vaak zeggen ‘ ik heb last van mijn rug!’. Ongeveer tweederde van zwangere vrouwen ervaren pijn in hun rug, maar specifieke beweging zorgt voor vermindering van deze klachten. Training tijdens de tweede helft van de zwangerschap lijkt zelfs het best voor verlichting van deze klacht te zorgen.
 • je hebt meer energie! Ook op dagen dat je niet vooruit te branden lijkt, kan een wandelingetje van 10minuten je weer verkwikken, dus ook een actieve training! Daarnaast verlaagt het de kans op zwangerschapsdiabetes!
 • gerichte bekkenbodem training vroeg in de zwangerschap helpt incontinentie te voorkomen.
 • bekkenbodem training heeft een positief effect op het verloop van de natuurlijke bevalling (snellere uitdrijving door meer kracht en beheersing van de bekkenbodem)
 • gerichte stabilisatie en coördinatie oefeningen gedurende de 20e – 36e week tijdens de zwangerschap blijkt effectief in het voorkomen van bekkenpijn of als je klachten hebt geeft het een afname hiervan.
 • bij vrouwen die trainen ná de zwangerschap komt ook minder vaak depressie en ongerustheid voor.

En dit zijn nog maar een paar van de voordelen van sporten tijdens je zwangerschap!

Als je sport op hoog niveau dan is zwangerschap geen reden om hiermee te stoppen, mits je maar rekening houdt met de veranderingen aan je lijf. Niet álle sporten zijn geschikt om mee te starten of om mee door te gaan tijdens je zwangerschap. Denk eraan om valgevaar te verminderen (bv bij skaten, skieën) of denk aan het risico op botsingen. (bv bij contactsporten of balsporten)

Bij Pro-F fysiotherapie zijn we van mening dat het belangrijk is om actief te blijven tijdens je zwangerschap.

Door meer kennis over je lijf te krijgen en op verantwoorde manier te sporten en zo dus goed voor jezelf te zorgen, heb je zelf wat invloed op een plezierige zwangerschap, je eigen gezondheid én dat van je ongeboren kindje.

Interesse

Ben je geïnteresseerd of heb je vragen, neem dan contact met ons op middels onderstaand contactformulier of bel 053-8510694. Lees hier meer over fysiotherapie tijdens de zwangerschap en de zwangerschapscursus op onze site.

 

  Naam *

  E-mail *

  Telefoonnummer

  Bericht

   

   

  Aangesloten bij: