litteken behandelen

Litteken behandeling

Litteken behandelen? Dit scheelt heel wat ellende!

Heb jij een litteken overgehouden aan een medische ingreep? Merk je dat je minder bewegelijkheid hebt in de regio van het litteken? Dan kan je dit laten behandelen bij de fysiotherapeut, zowel oude als nieuwe littekens!

Waarom zou ik mijn litteken moeten laten behandelen bij de fysiotherapeut?

Je kunt na een medische ingreep een akelig litteken overhouden. Littekens verschillen in vorm en grootte en zijn te behandelen door de fysiotherapeut. Een litteken kan een onderhuidse verkleving veroorzaken, waardoor je soms de aangedane regio minder goed kan bewegen. In sommige gevallen kan je zelfs pijn hebben rond het litteken. Bij buikoperaties is de kans groter op ernstige gevolgen door het littekenweefsel dat zich ophoopt in de buik. Veel mensen weten niet dat ze indirect klachten hebben van een litteken, waardoor ze er vaak lang mee doorlopen.

Door een effectieve behandeling van de fysiotherapeut zullen deze klachten verminderen, waardoor het gebied rond het litteken soepeler wordt. Daarnaast verminder je de kans op andere klachten en in sommige gevallen kan het litteken mooier worden en voelt het litteken zachter aan. Veelvoorkomende klachten door littekens zijn:

 • Vochtophoping
 • Pijn
 • Vermindering in kracht
 • Rugklachten na een buikoperatie
 • Buikklachten na een rugoperatie
 • Schouder- en onderrugklachten na een keizersnede
 • Verkleving in de buik, door een buikoperatie.
 • Pijn tijdens het bewegen van de arm na een borstkankerbehandeling.
 • Ontlastingsproblemen na een buikoperatie

 

Gelijk behandelen is het meest effectief.

Littekens zijn op het oppervlak vaak niet al te groot, waardoor het effect van een litteken niet groot lijkt. Maar onder de huid zit een veel groter gedeelte aan littekenweefsel. Dit kan in de loop van de jaren blijven groeien, waardoor de klachten zowel direct na de ingreep als jaren daarna te merken zijn.  De fysiotherapeut raadt aan om na drie á vier dagen te beginnen met de behandeling van het oppervlakkige litteken. Het ondergrondse weefsel mag later pas worden behandeld. Door zo vroeg mogelijk te behandelen is de kans op klachten het kleinst.

Oudere littekens behandelen

Littekens die je langer geleden opgelopen hebt zijn ook te behandelen met fysiotherapie. Deze behandeling duurt wel langer als bij een nieuw litteken en ook zal het niet zo effectief zijn als wanneer je het litteken gelijk laat behandelen. Echter is er altijd nog invloed uit te oefenen op een littekenweefsel, waardoor er nog steeds resultaat te behalen valt.

Hoe behandelt de fysiotherapeut een litteken?

Behandeling van een litteken is maatwerk want ieder litteken is anders. Bij de eerste afspraak zal de fysiotherapeut met je praten en vragen stellen over het litteken en de klachten die je ervaart. De fysiotherapeut kan het litteken op twee manieren behandelen. Door zijn/haar handen te gebruiken rekt de therapeut het weefsel op waardoor de bewegelijkheid verbetert. Daarnaast kan de therapeut gebruik maken van dry-needling. Hier wordt net als bij spieren het weefsel opgerekt waardoor de regio eromheen soepeler wordt. Tenslotte kan er in sommige gevallen gebruik gemaakt worden van ademhalingsoefeningen. Deze helpen bij bijvoorbeeld littekens op de borst of op de baarmoeder. Het littekenweefsel rekt zich op door de ademhalingsoefeningen waardoor er weer meer beweging mogelijk is in het aangedane gebied.

Het is dus belangrijk om een goed herstel te bieden aan je litteken. Wanneer dit niet gebeurt is de kans op klachten groter waardoor in sommige gevallen het litteken weer geopereerd moet worden. Wanneer je het litteken laat behandelen is de kans hierop kleiner. Er zijn over het algemeen niet veel behandelingen nodig om het litteken er weer gezond en mooi uit te laten zien.

 

Herken je deze klacht? Je kan zonder verwijzing van de huisarts bij Pro-F Professionele Fysiotherapie terecht. Pro-F heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Maak online een afspraak of vul onderstaand contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

Direct afspraak maken

 

  Naam *

  E-mail *

  Telefoonnummer

  Bericht

  Aangesloten bij: