frozen shoulder

Frozen shoulder

In dit artikel lees je meer over een frozen shoulder. Zoals de symptomen en de drie fases welke een frozen shoulder doorloopt waarbij er verschillen zijn in pijn en bewegingsbeperking. De fysiotherapeut kan voornamelijk in de derde fase een rol spelen bij deze klacht. De frozen shoulder is een chronische klacht die daardoor vanuit de basisverzekering vergoed wordt.

Symptomen van een frozen shoulder

Een frozen shoulder kan zonder aanleiding ontstaan maar kan ook een gevolg zijn van een (slijmbeurs)ontsteking. Door de ontsteking ontstaat er een verkleving van het schouderkapsel wat pijn veroorzaakt en tevens gepaard gaat met een bewegingsbeperking van de schouder. De pijn kan uitstralen naar nek en arm.

De drie fases van een frozen shoulder

Een frozen shoulder is een klacht welke langdurig kan aanhouden, minimaal 6 weken tot zelfs 2,5 jaar. Er zijn 3 fases te onderscheiden welke een verschillende mate van pijn en bewegingsbeperking.

Fase 1; de eerste fase van een frozen shoulder kan 6 weken tot 9 maanden duren en wordt ook wel de bevriezende fase genoemd. De pijn staat in deze fase op de voorgrond en de beperking van beweging valt nog enigszins mee. Veelal ‘s nachts zal er een stekende pijn in de schouder aanwezig zijn en ook bij het roteren van de arm ervaart men pijn.

Fase 2; de tweede fase wordt ook wel de bevroren fase genoemd en kan 2 tot 12 maanden duren. De pijn treedt wat meer naar de achtergrond maar de bewegingsvrijheid van de arm, in alle richtingen, wordt beduidend minder. Vandaar de naam Frozen Shouder, het is alsof de schouder is “bevroren”.

Fase 3; de laatste fase noemt men ook wel de ontdooiingsfase, welke 2 tot 12 maanden duurt, omdat de schouder langzaam aan weer beter begint te bewegen.

Wat kan de fysiotherapeut doen

In de laatste fase, de ontdooiingsfase, kan de fysiotherapeut ook het meest betekenen door onder andere het mobiliseren van de arm. Er is begrijpelijker wijze een angst voor pijn bij bewegen en ook daar kan de fysiotherapeut in begeleiden en ondersteunen. Door de afgenomen beweeglijkheid van de schouder kan er sprake zijn van spierafname. Door onder begeleiding van een fysiotherapeut deze spieren te trainen kunnen ze weer verstevigd worden.

In eerdere fases kan de fysiotherapeut advies geven om op een verantwoorde manier te blijven bewegen en daarmee ook andere klachten te voorkomen. Het is belangrijk om in iedere fase de Frozen Shoulder proberen te blijven bewegen binnen de pijngrens. De pijn en bewegingsbeperking zijn door de fysiotherapeut niet te verhelpen.

Frozen shoulder, een chronische aandoening

Helaas gaat er bij een deel van de patiënten de klacht nooit volledig weg en zal er een beperking in beweging aanwezig blijven. Ook kan het zo zijn dat er bij de eindgrens van het bewegen pijn blijft ontstaan. 12 tot 30 procent van de patiënten met een Frozen Shoulder aan de ene kant krijgt binnen enkele jaren ook klachten aan de andere arm.

De vergoeding, voor behandeling van de fysiotherapeut aan een Frozen Shoulder, verloopt vanuit de basisverzekering omdat de klacht op de Chronische lijst fysiotherie staat* lees hier meer over op de pagina www.pro-f.nl/de-chronische-lijst-fysiotherapie/

Een Frozen shoulder komt overwegend meer voor bij vrouwen tussen 40 en 70 jaar, diabetes patiënten en patiënten met een schildklierafwijking wat doet vermoeden dat het met de hormoonhuishouding te maken kan hebben. Maar ook mensen met de Ziekte van Parkinson hebben een verhoogd risico.

*dit kan ieder jaar anders zijn dus informeer vooraf bij je fysiotherapeut of de website van Ministerie van Volksgezondheid.

Herken je deze klacht? Je kan zonder verwijzing van de huisarts bij Pro-F fysiotherapie terecht. Pro-F fysiotherapie heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Maak online een afspraak of vul onderstaand contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

 

  Naam (verplicht)

  E-mail (verplicht)

  Telefoonnummer

  Onderwerp

  Bericht

   

  Voor behandeling van rozen schulden werken wij samen met OCON orthopedisch centrum.