Spit

Het is me in de rug geschoten

Een uitspraak die je regelmatig voorbij hoort komen “het is in m’n rug geschoten”; spit! Maar wat is er dan eigenlijk gebeurd? Wat kan je er aan doen? En valt het te voorkomen?

Wanneer het in je rug schiet verkrampen de rugspieren. Vaak is het een reactie van de spieren bij een overbelasting, verkeerde beweging of bij opstaan. Spit is geen officiële diagnose maar een term die gebruikt wordt bij acute lage rugpijn. Het verstijven van de spieren fungeert als beschermingsmechanisme.

Betreft het meer een uitstralende pijn dan spreken we over ischias of hernia.

Is spit te voorkomen?

Lage rug klachten komen vaak voor en kunnen regelmatig terug komen. Een goede houding (rechte rug met schouders naar achteren) en goed conditie kunnen klachten voorkomen. De fysiotherapeut kan je helpen deze klachten te voorkomen door te kijken naar je houding. Oefentherapie en behandeling kunnen een correcte houding bevorderen en lage rug klachten voorkomen.

Wat moet je doen bij spit klachten

Je bent al snel geneigd om niet meer te bewegen bij pijn maar in het geval van lage rug pijn is het juist erg belangrijk om rustig te blijven bewegen. Denk hierbij aan lopen, zwemmen en fietsen en vermijd plotselinge bewegingen, tillen en bukken. Over het algemeen genezen lage rugklachten binnen 6 tot 12 weken. Wil je een afspraak maken met een fysiotherapeut van Pro-F fysiotherapie klik dan op de button hieronder:

 

Mocht je vragen hebben omtrent diagnose, houding of beweging kan je contact opnemen met een fysiotherapeut van Pro-F. Vul dan onderstaand contactformulier in:

  Naam (verplicht)

  E-mail (verplicht)

  Telefoonnummer

  Onderwerp

  Bericht

  Gerelateerde berichten