Rugklachten tijdens zwangerschap

Door een verandering in de hormoonspiegel krijgen veel vrouwen rugklachten tijdens zwangerschap, vooral in de lage rug en het bekken. Ook door gewichtstoename en verandering van de lichaamshouding kun je rugpijn krijgen.

Rugklachten tijdens zwangerschap voorkomen

Let goed op je houding. Om lage rugklachten tijdens zwangerschap te voorkomen moet je niet met een holle rug staan. Sta zó dat er een rechte lijn loopt van je achterhoofd naar je hielen. Span hiervoor je bilspieren aan en houd je buikspieren aangetrokken. Op die manier kantelt je bekken automatisch naar achteren.

Zwangerschapcursus

Het is aan te raden om een zwangerschapcursus te volgen waarbij je veel adviezen krijgt over je houding en beweging. Bij Pro-F worden deze cursussen aangeboden door fysiotherapeutes.

Bij deze zwangerschapscursussen krijg je oefeningen en adviezen met als doel je houding te corrigeren en je te leren bewegen met zo weinig mogelijk extra belasting van het bekken. Ook versterken deze oefeningen je spieren. Lees hier meer over deze cursus.

Pijn verlichten

Als je ’s avonds last hebt van een vermoeide onderrug, dan kan een warme douche, een massage of een warme kruik verlichting geven. Ook kun je de ‘kat’-oefening doen: ga op je knieën zitten en zet je handen op de grond. Om je bekken te kantelen laat je vervolgens je rug afwisselend hol en bol worden. Je trekt dus eerst je buik in en maakt je rug helemaal bol in en daarna laat je je rug hol worden en steek je je billen naar achteren. Je buik gaat nu richting de vloer.

Fysiotherapie tijdens de zwangerschap

De fysiotherapeut weet veel van het lichaam en kan met behandelingen en advies de rugpijn verminderen of verhelpen. De meeste vrouwen vinden het tijdens de zwangerschap prettiger om door een vrouwelijke fysiotherapeute behandeld te worden en bij voorkeur iemand die zelf ervaring heeft met zwanger zijn. De (zwangerschaps)fysiotherapeutes van Pro-F hebben veel ervaring in het behandelen van zwangerschapsgerelateerde klachten. Ze kunnen je niet alleen behandelen, maar ook begeleiden en adviseren ze je tijdens deze periode op het gebied van houding en bewegen en hoe je meer controle over deze klachten kunt krijgen.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen aan een fysiotherapeut, vul dan onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. Of maak direct een afspraak:

 

    Naam (verplicht)

    E-mail (verplicht)

    Telefoonnummer

    Onderwerp

    Bericht