Leren doe je in de praktijk

Het afgelopen half jaar heb ik met veel plezier stage gelopen bij Pro-F Professionele Fysiotherapie. Voordat ik begon aan mijn stage bij Pro-F heb ik eerst gedurende drie jaar de opleiding fysiotherapie gevolgd waarbij ik bij drie andere praktijken stage heb gelopen. Ik zit nu in het laatste jaar van mijn opleiding. Wat mij gedurende de eerste week al opviel bij Pro-F was dat het team erg hecht met elkaar is en dat het niveau binnen Pro-F zeer hoog ligt. Dit maakte het voor mij extra uitdagend, leuk en leerzaam.

Met mijn mond vol tanden

Na mijn eerste stage dag waren er gelijk een aantal behandeltechnieken die voor mij totaal nieuw en vreemd waren. Hierbij werd gelijk duidelijk dat er niet alleen naar het pijnlijke gedeelte gekeken wordt maar vooral naar de gehele lichaam. In de rest van de week bleven er voor mij maar nieuwe technieken voorbij komen waardoor ik af en toe de mond vol tanden stond. Naarmate de weken vorderden begon ik steeds meer grip te krijgen op de stof en de visie van deze praktijk. Mijn stagebegeleiders hebben mij geleerd om te kijken naar het gehele lichaam en niet alleen de aangedane structuur. Neuro Kinetic Therapy (NKT) en Anatomy Trains zijn cursussen die door de therapeuten van Pro-F behaald zijn en ook toegepast worden in de praktijk. Deze cursussen spreken mij erg aan omdat ze ook zo goed bij de visie van de praktijk passen. Zo leer je bij NKT dat het brein één bepaalde spier teveel aandacht kan geven waardoor de spier, die de tegenovergestelde functie uitvoert, minder goed functioneert. Bij de cursus Anatomy Trains wordt het lichaam opgedeeld in een aantal lijnen die met elkaar in verbinding staan. Zo is je rechter bilspier verbonden met je linker schouder. Wanneer er iets in je rechter bil niet goed functioneert kan je dus last krijgen van je linker schouder. Dit zijn cursussen die ik in de toekomst wil gaan volgen om nog beter in ketens te kunnen kijken.

Persoonlijke ontwikkeling

Door mijn stage periode bij Pro-F heb ik een goede ontwikkeling doorgemaakt op het gebied van onderzoeken en behandelen. Pro-F heeft mij nieuwe inzichten en behandeltechnieken gegeven die ik later in de praktijk toe zal gaan passen. Daarnaast kon in aan het begin van mijn stage maar een klein aanbod van oefeningen aan patiënten mee geven. Doordat ik met sportfysiotherapeut Wouter mee ben gaan lopen heb ik een brede variatie aan oefeningen kunnen leren. Dit geeft mij de mogelijkheid om meer gevarieerd te kunnen gaan trainen met patiënten. Ik heb ook geleerd om dingen juist te noteren in het patiëntendossier. Bij Pro-F hebben ze daar een mister perfect voor gemaakt, dit is een voorbeeld van een patiëntendossier waar precies in staat wat erin moet komen te staan. Dit heb ik vaak toegepast waardoor ik hier nu vakbekwaam in ben geworden.

Nieuwe locatie

Zoals de meesten inmiddels wel weten gaat Pro-F verhuizen naar de Kotkampweg. Ik ben blij dat ik dit nog mee kan maken omdat dit de mogelijkheid geeft om op een leuke en vernieuwde wijze te kunnen behandelen. Zo kunnen wij met patiënten, waarbij het van belang is, ervoor kiezen om in het zwembad oefeningen te doen, iets wat voorheen aan de Oldenzaalsestraat ondenkbaar was.

Tot slot

Een half jaar stage bij Pro-F heeft mij op een veel hoger niveau gekregen dan ik voorheen was. Ik heb nieuwe technieken en inzichten gekregen waar ik mij in de toekomst nog meer in wil gaan verdiepen. Ik heb gemerkt dat leren in de praktijk van groot belang is voordat je als fysiotherapeut aan de slag gaat. Vanaf februari ga ik voor een half jaar naar een andere praktijk. Na dit half jaar hoop ik als fysiotherapeut aan de slag te kunnen gaan. Om op de hoogte te blijven van de nieuwste inzichten en behandelingen zal ik ook in de toekomst cursussen en studies blijven volgen.

Ik wil graag alle therapeuten en andere betrokkenen bij Pro-F te maken bedanken voor deze leuke en leerzame periode.

Joost Pakkert

Aangesloten bij: