Het totale plaatje

Bas Bruinewoud heeft het afgelopen half jaar stage gelopen op onze locatie aan de Oldenzaalsestraat in Enschede. Aan het eind van de stage vragen wij onze stagiaires altijd om een blogje te schrijven over zijn of haar ervaringen. Lees hier het verhaal van Bas.

Halverwege juli begon ik aan mijn stage bij Pro-F Fysiotherapie in Enschede. Wat me gelijk opviel was dat er een gezellige/warme sfeer in de praktijk aanwezig is. De wachtkamer bijvoorbeeld had net zo goed een woonkamer kunnen zijn, en regelmatig zie je hier dan ook een patiënt lekker een kopje koffie drinken voor of na de behandeling.

Bij Pro-F heb ik geleerd om op een andere manier naar patiënten te kijken. Ik heb geleerd om naar het totale plaatje te kijken, en niet alleen naar de klacht zelf. Waar komt die klacht nou vandaan? Soms is dat duidelijk, na een trauma bijvoorbeeld. Maar soms moet je verder kijken en komt een knieklacht bijvoorbeeld doordat er spierzwakte aanwezig is in de heupregio. De klacht kun je vaak gemakkelijk oplossen, maar wanneer je de spierzwakte in de heupregio niet aanpakt zal die knieklacht zeer waarschijnlijk weer terugkomen. Deze manier van kijken naar een patiënt maakt het vak fysiotherapie voor mij nog interessanter.

Bij Pro-f kreeg ik gelijk de eerste week een stageplan. Hier staan per week verschillende opdrachten in. Waaronder het filmpje dat u misschien wel voorbij hebt zien komen op de site van Pro-F of op Facebook. Maar ook opdrachten waardoor ik nu bijvoorbeeld EPD’s (elektronische patiënten dossiers) in kan voeren volgens de normen van een pluspraktijk. Uit dit stageplan blijkt ook dat de therapeuten van Pro-F veel energie in hun stagiaires steken. Bijna alle patiënten die ik gezien heb, heb ik samen met één van de therapeuten behandeld. Hier heb ik naar mijn mening veel meer van opgestoken dan wanneer ik in mijn eentje patiënten had behandeld. Het lijkt misschien zo dat ik hierdoor niet veel verantwoordelijkheid kreeg, maar dit heb ik juist heel erg mogen ervaren bij voetbalvereniging Vosta.

Bij Vosta heb ik dit seizoen de verzorging gedaan. Hier kon ik beschikken over mijn eigen behandelruimte waar ik mijn eigen gang kon gaan. Regelmatig komt het voor dat de spelers blessures oplopen tijdens de training of wedstrijd. Ik was er dan op de spelers op te vangen en een diagnose te stellen. Spelers konden ook bij mij komen wanneer zij klachten hadden voor de training of wedstrijd.

Al met al ben ik heel blij dat ik stage heb mogen lopen bij Pro-F. Ik heb er veel geleerd en ik heb nu nog meer zin om (na nog een half jaar stage op een andere plek) zelf aan de slag te gaan als Fysiotherapeut!

Tot slot wil ik wil graag iedereen een goed nieuw jaar wensen !

Aangesloten bij: