zweepslag

Zweepslag

Zweepslag, een pijnlijke (sport)blessure

Een scheurtje in de kuitspier wordt in de volksmond zweepslag genoemd. Maar niet alleen de kuitspieren kunnen getroffen worden door een zweepslag. In principe kunnen alle spieren een spierscheuring krijgen. Naast de kuit is het ook vaak de hamstring. Een zweepslag voelt als een acute pijn waarbij het ‘er in schiet’. Dit gebeurd vaak bij een plotselinge inspanning of versnelling zoals sprinten of springen.

Wat veroorzaakt een zweepslag

Evenals iedere andere sport gerelateerde blessure, zoals shin splint en hielspoor, kunnen de oorzaken interne en externe factoren hebben. Bij interne factoren moet je denken aan een disbalans in het lichaam, veroorzaakt door het niet optimaal bewegen van bijvoorbeeld heup, knie, enkel of rug. Hierdoor kan er een lokale overbelasting op spieren ontstaan welke in combinatie met een plotselinge krachtinspanning een scheurtje in de spier oplevert. Externe factoren die een kunnen zweepslag veroorzaken zijn oa:

  • geen/ slechte warming up
  • verkeerde trainingsopbouw
  • niet (goed) rekken
  • slechte schoenen
  • harde ondergrond
  • geen (goede) cooling down

 

De fysiotherapeut kan helpen

Naast de maatregelen om de externe factoren te optimaliseren kan de fysiotherapeut helpen. Denk daarbij in eerste instantie aan advies en tips. Want het scheurtje in de spier moet niet erger worden maar de doorbloeding van de spier moet gestimuleerd blijven. Maar wat mag je wel of niet doen? En moet je koelen of niet? De fysiotherapeut geeft antwoord. Nadat de pijn is afgenomen zal de spier behandeld worden en wordt de belastbaarheid getraind om te herstellen en nieuwe blessure te voorkomen. Hierbij worden tevens interne oorzaken van de blessure onderzocht en eventueel behandeld.

Wil je een afspraak maken met een fysiotherapeut van Pro-F fysiotherapie klik dan op de button hieronder: