Hielspoor. Heb ik dat?

hielspoor

Hielspoor. Heb ik dat?

Wat is hielspoor? Heb ik dat?

Heb je last van een stekende, zeurende of brandende pijn onder je voet of hiel, dan is de kans groot dat je last hebt van hielspoor. Hielspoor is een irritatie of ontsteking van de peesaanhechting, een vervelende, hardnekkige blessure. De peesaanhechting is een slecht doorbloed gebied waardoor afvalstoffen moeilijk afgevoerd worden en hielspoor een hardnekkige blessure maakt.

Wat veroorzaakt hielspoor

Evenals andere veel voorkomende hardloopblessures zoals shin splits en zweepslag kunnen de oorzaken intern (binnen het lichaam) en extern (buiten het lichaam) zijn. Bij een interne oorzaak heb je te maken met een overbelasting van de peesaanhechting onder de voet door een onbalans in het lichaam. De oorzaak kan in zo’n geval liggen in het heup gebied, de knieën, enkels of rug. Pro-F fysiotherapie kijkt naar het gehele lichaam om de interne oorzaak te achterhalen. Is daarbij de oorzaak gevonden dan zal de behandeling van de klacht gepaard gaan met behandeling van de oorzaak. Dit gebeurd vaak in combinatie met oefentherapie om de disbalans op te heffen.

De oorzaak van hielspoor kan ook door externe factoren veroorzaakt worden. Denk daarbij aan schoeisel, ondergrond of het niet in acht nemen van voldoende hersteltijd. Deze factoren moeten geoptimaliseerd worden om hielspoor te voorkomen. In sommige gevallen kan een op maat gemaakte steunzool uitkomst bieden. Neem daarvoor contact op met een praktijk voor (sport)podotherapie.

Wat wij binnen de praktijk zien is dat hielspoor veel voorkomt bij vrouwen boven 40 jaar. Waarschijnlijk ligt hier een verband tussen het herstelvermogen op “oudere leeftijd” en de overgang.

Wat kan de fysiotherapeut doen?

De fysiotherapeut zal onderzoeken of de klachten een interne oorzaak hebben. Het gehele bewegingsapparaat van rug tot voet wordt geanalyseerd om te kijken waar de beperking zit. Deze beperking wordt behandeld waardoor de belasting van de voet weer normaal zal worden. Oefentherapie kan hierbij een aanvulling zijn. Het is in de meeste gevallen wel raadzaam om de voet gedoseerd te blijven belasten om zo de doorbloeding in stand te houden.

Loop niet door met de klacht met de gedachte dat het wel over gaat want in principe geldt bij hielspoor, hoe langer je er mee loopt hoe langer het herstel duurt. Maak gelijk een afspraak met een fysiotherapeut:

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen aan een fysiotherapeut, vul dan onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Telefoonnummer

Onderwerp

Bericht

Gerelateerde berichtenStel je vraag via WhatsApp