Hielspoor. Heb ik dat?

Wat is hielspoor? Heb ik dat?

Heb je last van een stekende, zeurende of brandende pijn onder je voet of hiel, dan is de kans groot dat je last hebt van hielspoor. Hielspoor is een irritatie of ontsteking van de peesaanhechting, een vervelende, hardnekkige blessure. De peesaanhechting is een slecht doorbloed gebied waardoor afvalstoffen moeilijk afgevoerd worden en hielspoor een hardnekkige blessure maakt.

Wat veroorzaakt hielspoor

Evenals andere veel voorkomende hardloopblessures zoals shin splits en zweepslag kunnen de oorzaken intern (binnen het lichaam) en extern (buiten het lichaam) zijn. Bij een interne oorzaak heb je te maken met een overbelasting van de peesaanhechting onder de voet door een onbalans in het lichaam. De oorzaak kan in zo’n geval liggen in het heup gebied, de knieën, enkels of rug. Pro-F Professionele Fysiotherapie kijkt naar het gehele lichaam om de interne oorzaak te achterhalen. Is daarbij de oorzaak gevonden dan zal de behandeling van de klacht gepaard gaan met behandeling van de oorzaak. Dit gebeurd vaak in combinatie met oefentherapie om de disbalans op te heffen.

De oorzaak van hielspoor kan ook door externe factoren veroorzaakt worden. Denk daarbij aan schoeisel, ondergrond of het niet in acht nemen van voldoende hersteltijd. Deze factoren moeten geoptimaliseerd worden om hielspoor te voorkomen. In sommige gevallen kan een op maat gemaakte steunzool uitkomst bieden. Neem daarvoor contact op met een praktijk voor (sport)podotherapie.

Wat wij binnen de praktijk zien is dat hielspoor veel voorkomt bij vrouwen boven 40 jaar. Waarschijnlijk ligt hier een verband tussen het herstelvermogen op “oudere leeftijd” en de overgang.

Hielspoorpoli

De hielspoorpoli is een initiatief tussen ProKinesis Podotherapie en Pro-F Professionele Fysiotherapie waarbij een multidisciplinaire aanpak zorgt voor een spoedig en duurzaam herstel. De intake met zowel de podotherapeut én de fysiotherapeut geeft een volledig beeld van de oorzaak van de klacht. Een persoonlijk op jouw lijf geschreven behandelplan kan bestaan uit verschillende onderdelen zoals oefentherapie, manueeltherapie, steunzolen etc. Kijk voor meer informatie op de gezamenlijke website: https://hielspoortwente.nl

Loop niet door met de klacht met de gedachte dat het wel over gaat want in principe geldt bij hielspoor, hoe langer je er mee loopt, hoe langer het herstel duurt. Bel voor een afspraak op de hielspoorpoli met 053-8510694

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen, vul dan onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

    Naam (verplicht)

    E-mail (verplicht)

    Telefoonnummer

    Onderwerp

    Bericht