shin splints

Shin splints

Heb ik shin splints?

Shin splints is een ontsteking aan het scheenbeenvlies welke pijn klachten veroorzaakt of een stijf gevoel geeft, op of rondom het scheenbeen. Shin splints is de meest voorkomende hardloopblessure en wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een lokale overbelasting. Door de druk en spanning van deze belasting ontstaat er een irritatie die uitloopt op een ontsteking.

Wat veroorzaakt deze blessure?

Zoals al gezegd is shin splints een ontsteking van het scheenbeenvlies. De oorzaak hiervan kan intern (in het lichaam) maar ook extern (buiten het lichaam) te vinden zijn. Negeer de klachten niet maar onderzoek de oorzaak en optimaliseer de omstandigheden.

Interne oorzaken: bij (hardlopen) maak je gebruik van je gehele lichaam zo bewegen je armen mee met de loopbeweging en zorgen je buik en rugspieren voor stabiliteit. Als ergens in de keten een beperking optreedt bijvoorbeeld in de enkel, knie, rug of heup heeft dit gevolgen voor het overige bewegingsapparaat. Een disbalans kan dan de oorzaak zijn van een overbelasting op het onderbeen waardoor hier klachten ontstaan zoals shin splints. Een screening van het bewegingsapparaat door een fysiotherapeut van Pro-F brengt de oorzaak van de blessure aan het licht. Gerichte behandeling en oefentherapie kunnen de blessure verhelpen en voorkomen.

Externe oorzaken: er ook externe factoren die invloed hebben op de (juiste) belasting van spieren en pezen. Denk daarbij aan het juiste schoeisel. Een goede dempende hardloopschoen helpt de ‘klappen’ van het hardlopen op te vangen. Laat je goed adviseren, de manier van afwikkelen van je voet is bepalend voor het type schoen dat je nodig hebt.  Daarnaast zijn oa de ondergrond waarop je loopt en de opbouw van je hardloopschema van invloed.

Wat kan de fysiotherapeut doen bij shin splints

Een fysiotherapeut van Pro-F zal kijken naar het bewegingspatroon van het gehele lichaam. Een beperking van de heup, knie, rug of enkel kan zorgen voor een disbalans in het lichaam met als resultaat een lokale overbelasting. Behandeling van de klacht betekent bij Pro-F óók behandeling van de oorzaak. In sommige gevallen gaat dat samen met oefentherapie. Negeer in geen geval de klachten!

Binnen het Pro-F Performance Center werken we nauw samen met podotherapie praktijk ProKinesis. Wanneer overleg dan wel verwijzing naar een podotherapeut wenselijk is dan zijn de lijntjes kort en wordt je spoedig geholpen.