Testen, meten en trainen

Binnen het Pro-F Testlab wordt gebruik gemaakt van verschillende technologieën om testen, metingen en training mogelijk te maken. Hieronder worden er een aantal toegelicht:

Testen:

360° loopanalyse

Door deze analyse kijken we naar het looppatroon. Er wordt door verschillende camerabeelden een analyse gemaakt. Hierbij wordt gekeken naar onder andere het contact tussen de voet en de grond, hoelang de voet aan de grond blijft, maar ook naar de stand van de heup, knie en enkel. Hierbij wordt gekeken of beide benen hetzelfde resultaat leveren. De analyse wordt door de therapeut gebruikt bij het beoordelen van de loopstijl. Ook kunnen wij je eventueel doorverwijzen naar een podotherapeut wanneer dit nodig is.

Functional Movement Screen (FMS)

De FMS  gebruiken wij bij het inschatten van de beperkingen als het gaat om stabiliteit en bewegingsvermogen. De FMS kan een analyse geven van de sterktes en zwaktes van het lichaam, deze analyse wordt beoordeeld op basis van zeven oefeningen. De score wordt bepaald door de hoeveelheid beperking(en) en waar deze zich bevinden. Door FMS te gebruiken kan er gekeken worden naar je zwakke plekken die het herstel of training kunnen belemmeren. Het werken aan je zwakke plekken zorgt er ook voor dat de kans op blessures kleiner wordt.

Sprongtesten

Sprongtesten (hoptesten) worden gebruikt om de status van de voorste kruisband in staat te brengen. De scores en beweging met het aangedane been worden vergeleken met het niet-aangedane been. Ook wordt er gekeken of bepaalde resultaten worden behaald, waardoor een patiënt mogelijk door kan naar een volgende fase van herstel.

Meetinstrumenten:

Xsens MVN Analyse

Het Xsens Analyse systeem gebruiken we om beweging op een betrouwbare en nauwkeurige manier in kaart te brengen. Door bewegingstrackers die aangebracht worden op het lichaam meet het systeem de beweging waardoor we een goed beeld krijgen van de bewegingskwaliteit. Het systeem van Xsens meet in elke omgeving deze beweging, zowel in de sportschool als op het veld. De resultaten zijn digitaal af te lezen.

 

MicroFET

De MicroFET is een elektronische dynamometer die gebruikt wordt bij het meten van kracht. Het instrument meet nauwkeurig de kracht die geleverd wordt. Dit wordt voor de therapeut overzichtelijk weergegeven op een display. Op deze manier kan de therapeut kijken hoeveel jouw aangedane lichaamsdeel belast mag worden. De therapeut beoordeelt door middel van de MicroFET of het belaste lichaamsdeel sterk genoeg is om naar de volgende fase van het herstel te gaan. Ook kunnen we op deze manier de sterke en zwakke punten van het lichaam zien.

Digitale goniometer

De digitale goniometer wordt gebruikt om de beweging van je spieren in kaart te brengen. Daarnaast zijn ook gewrichten eenvoudig en nauwkeurig op mobiliteit te meten. Hierdoor krijgt de therapeut een beeld bij de beweging van je gewrichten, waardoor er een goede diagnose kan stellen.

Trainingsinstrumenten:

Blazepods

Blazepods zijn te gebruiken bij revalidatie of het verbeteren van je reactievermogen en behendigheid. Dit zijn kleine apparaten die aan te sturen zijn met een app op de telefoon. Op deze app zijn meer dan 100 oefeningen te vinden, welke zowel individueel als met meerdere personen te gebruiken is. De oefeningen zijn er voor allerlei niveaus die voor een opbouw in de training te zorgen.

Bridge

Ook maken we gebruik van de software van BridgeAthletic, dit systeem is ontwikkeld voor therapeuten om digitaal workouts klaar te zetten. De patiënt kan de app gebruiken waarin alle oefeningen te vinden zijn. Daarnaast is het eenvoudig om met de therapeut te communiceren en kan de therapeut de voortgang bijhouden. Ook biedt dit systeem de mogelijkheid voor de therapeut om voeding, slaap en herstel bij te houden.

Motion Guidance

Met dit instrument meet de therapeut de beweging doormiddel van een laser en bijvoorbeeld een mat. De laser wordt vastgemaakt met een band aan één van je lichaamsdelen dat geanalyseerd wordt. De laser schijnt op de mat waardoor de therapeut duidelijk ziet hoe de beweging verloopt en waar eventuele problemen plaatsvinden. Het instrument helpt de therapeut bij het analyseren van je beweging.