Veldrevalidatie

De meest beoefende sporten in Nederland zijn teamsporten, zoals voetbal en hockey. Tijdens het beoefenen van deze sporten kunnen er blessures ontstaan, waardoor je een bepaalde periode niet kan sporten. De fysiotherapeut helpt je om zo goed mogelijk terug te keren naar je sport. Dit doe je door te revalideren. De revalidatie bestaat uit fysiotherapie en optraden in de oefenzaal maar ook op het veld. Dat is namelijk de omgeving waarin je straks ook moet functioneren wanneer je terug keert naar je sport. Hierom bieden wij veldrevalidatie aan.

Wat is veldrevalidatie?

Veldrevalidatie is over het algemeen de laatste stop voor het terugkeren naar je sport. Het is in zekere zin de brug tussen de trainingen in de oefenzaal en de terugkeer naar de sport. Door een periode veldrevalidatie trainingen te doorlopen neemt de kans op een succesvolle terugkeer toe. Tijdens de veldrevalidatie train je in een sport-specifieke omgeving waarin je ook moet functioneren tijdens het beoefenen van je sport. Hierbij is een goede opbouw van groot belang: van gecontroleerde oefeningen tot het toevoegen van steeds meer verschillende prikkels. Hierdoor zal je vertrouwen ook toenemen.

Wat is het verschil tussen een normale revalidatie en veldrevalidatie?

Een normale revalidatie vindt vaak plaats in de oefenzaal, waarin de nadruk ligt op het sterker maken van de spieren. Echter vindt er op een veld veel meer plaats dan belasting van de spieren. Je hebt te maken met onverwachte situaties waarin je snel moet reageren, en door deze verhoogde druk went je lichaam aan de sport-specifieke belasting. Hierbij wordt gekeken hoe het lichaam reageert op vermoeidheid, druk en chaos. Er wordt niet alleen gekeken hoe je hier fysiek op reageert, maar ook hoe je mentaal reageert.

Wat gebeurt er tijdens de veldrevalidatie?

Bij Pro-F Professionele Fysiotherapie maken wij gebruik van het control-chaos continuüm. Er wordt getraind volgens dit kader, waarin je rustig begint met bijvoorbeeld duurloopjes. Daarna volgen er steeds meer sport gerelateerde situaties waarbij je snel beslissingen moet maken en moet schakelen. Gedurende deze periode wordt de druk steeds hoger en wordt er steeds intensiever getraind, om zo echte sportsituaties na te bootsen.

Wat zijn de voordelen van een veldrevalidatie?

Het belangrijkste doel van de veldrevalidatie is dat de drempel tussen de oefenzaal en de terugkeer naar de teamtraining lager  wordt. Je traint aspecten binnen je revalidatie die zeer sport-specifiek zijn, zoals wendbaarheid en snelheid. Daarnaast werk je aan je cognitieve vaardigheden, zodat je beter kan omgaan met verschillende prikkels tijdens je training. Immers, wanneer je terugkeert naar de sport zal je ook om moeten gaan met medespelers, tegenstanders, de bal enzovoort.  Daarnaast wordt de kans ook kleiner op een nieuwe blessure wanneer je meedoet aan de veldrevalidatie.

Praktische zaken

De veldrevalidatie is onderdeel van een revalidatieproces, dit valt onder fysiotherapie en wordt ook gedeclareerd als fysiotherapeutische behandeling. Er wordt in kleine groepjes op vaste momenten getraind. Wanneer en of je mee mag doen aan een veldrevalidatie wordt bepaald door je fysiotherapeut.

Rick Schippers

Rick

Ralph Speerstra

Ralph

Wouter Welling

Wouter

Jesse Klomp

Jesse