Voorste kruisband revalidatie

Wanneer je binnenkort een ziekenhuisopname hebt of je bent kort geleden geopereerd bent voor een kruisband reconstructie, sta je aan het begin van een revalidatieperiode die ongeveer 9 tot 12 maanden zal duren. Een lange revalidatie periode waarin er veel gevraagd wordt van je inzet en doorzettingsvermogen. De therapeuten van Pro-F Professionele Fysiotherapie zullen je hierbij helpen en je begeleiden naar jouw eigen topprestatie. Deze periode van een voorste kruisband revalidatie wordt opgesplitst in verschillende fases met bijbehorende, realistische doelen. Iedere fase wordt afgesloten met een test om te bepalen of je door kan naar een volgende fase.

Deze pagina is bedoeld om je voor te bereiden op de komende periode. Om je te informeren over de verschillende fases en bijhorende beweegdoelen, over zorgkosten en de testen die je zal ondergaan. Daarnaast stellen we je graag alvast voor aan de professionals die je gedurende het traject tegen zal komen.

Voor én na de operatie zul je verschillende fases door moeten om uiteindelijk weer zelfstandig de dagelijkse bezigheden op te pakken. Hieronder staan de fases beschreven en wat je kunt verwachten gedurende deze periode.

Preoperatieve fase

Met de pre-operatieve fase wordt de periode voorafgaande de operatie bedoeld. In deze fase kun je kracht van (boven)benen en billen trainen om ervoor te zorgen dat je zo sterk mogelijk de operatie ingaat. Want ‘better in, better out’. De kracht en conditie die je voor de operatie hebt opgebouwd kun je goed gebruiken na de operatie.

Fase 1

Na de operatie is het belangrijk dat de wond goed kan helen en de pijn en zwelling zoveel mogelijk wordt verminderd. Je leert om goed te lopen met krukken en de knie weer te strekken. Middels oefentherapie worden bovenbeenspieren weer geactiveerd en wordt het gebruik van de krukken afgebouwd.

Doel: lopen zonder krukken. Of dit doel behaald is aan het eind van deze fase wordt getest middels een loopanalyse waarvoor we gebruiken maken van Xsens sensoren. Lees meer over deze testmethode op de achterzijde.

Fase 2

In deze fase worden kracht en stabiliteit uitgebreid. Je uithoudingsvermogen wordt getraind middels oefentherapie waarbij het aantal herhalingen van een oefening belangrijker is dan het gewicht waar je mee traint. Gedurende deze fase kun je steeds beter zelfredzaam functioneren gedurende je dagelijkse activiteiten. De periode wordt naast een tweede loopanalyse afgesloten met een kracht en mobiliteit test. Het doel is om te starten met hardlopen.

Fase 3

Tijdens de oefentherapie in fase drie zal het gewicht waar je mee traint zwaarder worden en het aantal herhalingen minder. Zo ligt de focus meer op kracht dan op uithoudingsvermogen. Het doel van deze fase is om weer de sport te gaan beoefenen die je voor de blessure ook deed. Dit wordt beoordeeld aan de hand van dezelfde kracht en mobiliteit tests als in fase 2 en uitgebreid met een sprongtest middels Xsens.

Fase 4

Gedurende de laatste fase worden sport specifieke trainingen opgepakt en ga je voor maximale kracht én duurvermogen. Als je deze fase doorlopen hebt en de tests doorstaan, kun je terugkeren naar je eigen team of sport en kun je de revalidatie periode afsluiten.

Mutidisciplinair samenwerken

Bij Pro-F staat de patiënt en zijn bewegingsdoelen centraal. Daarbij wordt alles uit de kast gehaald om deze doelen te realiseren en werken we intern en extern samen met verschillende disciplines. Individueel zal er gekeken worden of er behoefte is aan het inzetten van verschillende disciplines om het zorgproces zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Kosten en vergoedingen

Vanaf het moment dat je geopereerd bent heb je een chronische indicatie bij de zorgverzekering. Dat houdt in dat de vergoeding voor fysiotherapie vanaf de twintigste behandeling uit de basisverzekering komt. De eerste twintig behandelingen komen voor eigen rekening of worden direct gedeclareerd vanuit je aanvullende zorgverzekering. Dit geldt voor fysiotherapie én manuele therapie. Voor het gebruik van externe diensten buiten Pro-F zoals podotherapie en dietiek gelden andere kosten en vergoedingen.

Onze specialisten

Gedurende het revalidatie-traject word je persoonlijk begeleid door verschillende therapeuten van Pro-F Professionele Fysiotherapie. Deze therapeuten verzorgen de oefentherapie, de tests en bewaken het gehele proces. Samen met deze therapeuten ga je werken aan de uitbouw van belasting, belastbaarheid van het lichaam.

Ralph Speerstra

Ralph

Aafje van baal 260

Aafje

Gea-2

Gea

Wouter Welling

Wouter

Pro-F Performance Center
Kotkampweg 65
7531 AS Enschede
Tel: 053–851 06 94

Clubfit
Parkweg 159 – 161
7545 MV Enschede
Tel: 053-203 21 67

Heb je nog vragen of wil je een afspraak inplannen,

bel dan 053 – 851 06 94 of mail naar info@pro-f.nl

Veel succes en een spoedig herstel gewenst!

Testen en meten

Bij Pro-F maken we gebruik van verschillende testen tijdens je voorste kruisband revalidatie. Zo kunnen we op een objectieve manier jouw revalidatie monitoren, en bijspringen of aanpassing indien dat nodig is. Door middel van testen kunnen we namelijk jouw specifieke verbeterpunten blootleggen, en de revalidatie hierop aanpassen. Immers, iedere revalidant is anders! Ook kunnen we zo jouw progressie in kaart brengen. Dat is fijn voor jou als revalidant en nuttig voor ons als begeleiders. Wij werken volgens een criteria gebonden protocol: pas als je resultaten goed genoeg zijn, ben je klaar voor de volgende fase. Op deze manier kunnen wij jou zo veilig en volledig laten terugkeren naar jouw sport.

Loopanalyse

Met behulp van sensoren (Xsens) kunnen we de symmetrie van je looppatroon in kaart brengen. Op deze manier kunnen we jouw revalidatie aanpassen op basis van de resultaten. De loopanalyse is gemakkelijk te herhalen over de tijd.

Mobiliteittest

De mobiliteit van je knie kan in het begin van je revalidatie in sommige gevallen voor wat problemen zorgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het strekken van je knie. Door middel van mobiliteitstesten kunnen we dit objectiveren en monitoren gedurende de revalidatie.

Krachttest

Het terugkrijgen van je spierkracht is een belangrijk onderdeel binnen de revalidatie. Middels krachttesten kunnen we de kracht in de belangrijkste grote spiergroepen in kaart brengen. De spiergroepen die we hierbij testen zijn de Quadriceps (voorkant bovenbeen), Hamstring (achterkant bovenbeen) en spieren rond je heupgewricht.

Sprongtest

Sprongtesten worden gebruikt om de functionaliteit en stabiliteit van je knie te meten gedurende de revalidatie. Kan je net zo ver springen met je geopereerde been, ten opzichte van je niet opereerde been? Ook gebruiken we hierbij de sensoren van Xsens, om de bewegingskwaliteit in kaart te brengen.

Veldtesten

Wij testen je niet alleen bij ons in de zaal, maar ook op het veld. Dat is namelijk de omgeving waar je straks weer gaat spelen. In de laatste fase van de VKB revalidatie zal je veel op het veld te vinden zijn, om te wennen aan de sport-specifieke omgeving. We testen hierbij je sprintvermogen, wendbaarheid en uithoudingsvermogen.