Duimbasis artrose

Duimbasis artrose

Artrose houdt in dat het kraakbeen in een gewricht versleten is, kraakbeen groeit niet meer terug. Duimbasis artrose is de meest voorkomende vorm van slijtage in de hand regio. Aangezien de duim het meest gebruikte onderdeel is van de hand kan dit voor veel vervelende situaties zorgen. Pijn door slijtage kan bij elke beweging van de duim optreden, denk hierbij aan opendraaien van potten of het wringen van doeken.

Een veel voorkomende klacht

Duimbasis artrose komt veel voor. Ongeveer 1 op de 3 vrouwen boven de 40 jaar heeft een aantoonbare afwijking op een röntgenfoto. Dit hoeft echter niet direct voor klachten te zorgen. Wanneer de diagnose deze wordt gesteld, word er vaak verteld dat mensen er mee moeten leven. Echter kan duimbasis artrose goed behandeld worden.

WAT KAN DE FYSIOTHERAPEUT DOEN

De behandeling van duimbasis artrose gaat in verschillende fases. In de eerste fase is het belangrijk dat de duim tot rust komt en de pijnklacht in rust wordt gereduceerd. Tijdens de 2e fase van de therapie wordt de balans in de duim hersteld door kracht een coördinatie training. Het is belangrijk om aan te leren hoe de duim belast kan worden zonder pijnklachten te ervaren.

 

Komen de hierboven beschreven klachten niet overeen met de klachten die jij ervaart. Wil je graag een afspraak maken of heb je vragen? Neem dan contact op met 053-8510694 om een afspraak te maken met onze gespecialiseerde handfysiotherapeut.

 

Aangesloten bij: