pijnlijk stuitje

Pijnlijk stuitje

Last van een pijnlijk stuitje? Dit is eraan te doen.

Pijn aan het stuitje komt vaak door een val op het zitvlak. Daarnaast kan er ook pijn ontstaan in het stuitje tijdens een zwangerschap, door een bevalling of door een verkeerde houding tijdens het zitten. Er is dus niet altijd een duidelijk ontstaansmoment waar te nemen.   

Wat is het stuitje?

Het stuitje bestaat uit samengegroeide staartwervels die zich onder de wervelkolom bevinden en vormt het einde van de wervelkolom. Het stuitje wordt o.a. op z’n plek gehouden door twee sterke gewrichtsbanden. Er kan asymmetrie ontstaan door verschil in trekkracht van de gewrichtsbanden. Dit levert irritatie en pijn op bij het stuitje.  

Wat merk je bij een pijnlijk stuitje?

Wanneer je last hebt van pijn aan het stuitje merk je dit in de omgeving van je bilspleet. Vooral bij het zitten merk je een pijn. Veel mensen hebben niet door dat hun klachten ontstaan door het stuitje en ervaren hun klachten in de rechterzijde van de onderrug, boven de bekkenrand. Hieronder staan enkele symptomen die horen bij een pijnlijk stuitje:  

 • Pijn in de omgeving van je bilspleet, maar vaak ook in de onderrug en bij de bekkenrand 
 • Pijn tijdens het zitten  
 • Pijn tijdens het opstaan uit de stoel of uit bed 
 • Pijn tijdens het fietsen 
 • Pijn tijdens het sporten 

 

Daarnaast kunnen er ook nek- en hoofdpijnklachten ontstaan doordat het stuitje niet in lijn staat met de wervelkolom. Hierdoor vindt er compensatie plaats van de andere spieren waardoor er veel spanning wordt opgebouwd in de nek en bovenrug.  

Wat kan de oorzaak van mijn pijnlijke stuitje zijn? 

Een pijnlijk stuitje kan verschillende oorzaken hebben. Als je bent gevallen op je achterwerk kan het stuitje gekneusd of gebroken zijn. Je kunt ook last hebben van je stuitje zonder gevallen te zijn. Pijn in het stuitje komt ook geregeld voor na een bevalling, door sporten, wielrennen of lang op een smal zadel zitten. Wanneer je tijdens het hardlopen verkeerd op je voet landt, door bijvoorbeeld een stap op oneffen ondergrond, kan het ook klachten rondom het stuitje geven. Daarnaast kunnen er ook klachten ontstaan door veel met de benen over elkaar te zitten. 

Hoe wordt er een diagnose gesteld?

Na het bekijken van de klachten zal de fysiotherapeut een lichamelijk onderzoek doen. Hierbij kijkt de therapeut ook of de pijn komt door het stuitje of dat er mogelijk een andere oorzaak is. Ook is het mogelijk om de positie van het stuitje te bepalen waardoor de therapeut de exacte plek van de pijn kan bepalen. Er kan ook onderzoek gedaan worden om andere soorten pijn uit te sluiten.  

Wat wordt er gedaan tegen de pijn in het stuitje?

Een fysiotherapeut kan het stuitje mobiliseren, hiervoor zal de fysiotherapeut gebruik maken van verschillende methodes zoals Rost therapy en Neuro Kinetic Therapy (NKT). Hierbij wordt niet alleen het stuitje rechtgezet maar wordt er gelijk ook gekeken naar het opheffen van ontstane compensaties.  

 

Herken je deze klacht? Je kan zonder verwijzing van de huisarts bij Pro-F Professionele Fysiotherapie terecht. Pro-F heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Maak online een afspraak of vul onderstaand contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

 

  Naam (verplicht)

  E-mail (verplicht)

  Telefoonnummer

  Onderwerp

  Bericht