Mountainbike blessures

Mountainbiken is een populaire sport! Inmiddels zijn er meer dan 520.000 mannen, vrouwen en kinderen die deze sport beoefenen. De belangrijkste redenen om te mountainbiken zijn de uitdaging, het plezier en natuurlijk de gezondheidswinst. Maar zoals bij bijna elke sport is ook het mountainbiken niet zonder risico’s! De kans op mountainbike blessures of een valpartij is aanwezig. In veel gevallen komt dit door een verkeerde rijtechniek of houding.

Het team van PRO-F

ralph-speerstra-sportfysiotherapeut Ralph Sportfysiotherapeut
Rick Schippers Rick Sportfysiotherapeut
aafje-van-baal Aafje Fysiotherapeut
Wouter Welling Wouter Bewegingswetenschapper

Mountainbike afstellen

Als je gaat mountainbiken dan dient je fiets natuurlijk afgestemd te zijn op jouw lichaamslengte. Dit zorgt ervoor dat je niet krampachtig op de fiets zit. Zo krijg je onder andere geen rugklachten en je bent beweeglijker op de fiets, waardoor je bijvoorbeeld makkelijker over obstakels en door de bochten gaat. Als je je fietszadel op de juiste hoogte hebt ingesteld en je hebt je helm opgezet en kun je gaan fietsen. Na een lange tocht kom je terug met pijn in de polsen. Er is eenvoudige manier om dit te voorkomen; stel je remhendels en shifters zo in dat je pols en arm in één rechte lijn staan.

Wil jij een goede afstelling van je fiets?
Plan dan een afspraak voor een fietspositie-analyse bij bewegingswetenschapper Wouter Welling. Stuur ons een mail via info@pro-f.nl of bel 053-8510694

Super geholpen door Wouter met het afstellen van mijn racefiets en opstellen trainingsschema om de Stelvio te gaan beklimmen!

Bert Nijendijk

Mountainbike blessure voorkomen

Rompstabiliteit: Een goede rompstabiliteit is belangrijk bij de statische houding op de fiets. Wanneer er een disbalans ontstaat tussen de buik- en rugspieren zullen er sneller blessures ontstaan. Dan ga je hangen in de rug of houd je het niet vol om met rechte rug te (blijven) fietsen. Voorkom rugklachten door de zogenoemde belasting belastbaarheid te trainen. Door de belastbaarheid te trainen (sterkere spieren) kan je de belasting (langere tijd in dezelfde fietshouding) vergroten. De belangrijkste spieren bij rompstabiliteit zijn (diepe) buikspieren, rug en schouders.

Hamstring: Hamstring blessures ontstaan door het trekken aan de pedalen. Het kliksysteem maakt het mogelijk om naast duwen ook te kunnen trekken aan de pedalen. De verhouding tussen duwen – trekken is 80% – 20% Hierdoor laat je de meeste kracht uitoefenen door de grotere spiergroep aan de voorkant van je bovenbenen (de quadriceps) en haal je minder kracht uit de achterkant van de bovenbenen, de hamstrings

Direct een afspraak maken?

Voor het maken van afspraken of stellen van vragen zijn wij telefonisch en per e-mail bereikbaar. Je kan ons een mail sturen op info@pro-f.nl of tijdens kantooruren bellen naar één van onderstaande telefoonnummers.

Pro-F Performance Center
Kotkampweg 65
7531AS Enschede
Tel: 053 – 851 06 94

Pro-F Enschede Clubfit
Parkweg 159-161
7545 MV Enschede
Tel: 053 – 203 21 67

Direct een afspraak plannen?
Dat kan ook via ons online afsprakentool. Zorg dat je alle gegevens bij de hand hebt en doorloop alle stappen. Wanneer je dit niet doet, wordt de afspraak niet verwerkt.

Afspraak maken

Contactformulier

Of vul het onderstaande contactformulier in met je vraag en/of opmerking dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

 

  Naam *

  E-mail *

  Telefoonnummer

  Bericht

  PRO-F Actueel

  Pro-F is continu in ontwikkeling, van de nieuwste behandeltechnieken tot de samenwerking met partners. Lees hier over de actuele ontwikkelingen binnen Pro-F Professionele Fysiotherapie en ervaringen van patiënten.

  Bekijk al het nieuws
  vkb revalidatie voetbal ervaring
  Knieklachten

  Ervaring VKB revalidatie

  Voetbal en sport in het algemeen loopt als een rode… Lees verder

  Nieuws

  Topsportcomplex op Diekman

  ENSCHEDE – FC Twente wil in 2024 het nieuwe topsportcentrum… Lees verder

  Cariere bij Pro-F

  De (natte) droombaan

  De (natte) droombaan Toen iemand benoemde dat ik wel een… Lees verder

  Knieklachten

  Promotie van Wouter Welling

  Promotie van Wouter Welling aan de Rijksuniversiteit van Groningen; ‘de… Lees verder

  Ella Peddemors
  Ervaringen

  Revalideren is vooral een mindset

  Het is bijna een jaar gelden dat Ella Peddemors, speelster… Lees verder

  Nieuws

  Wouter Welling naar Enschede

  Per 1 januari zal Wouter Welling ons team komen versterken…. Lees verder

  FC Twente Vrouwen
  Nieuws

  Medische begeleiding FC Twente Vrouwen

  Medische begeleiding FC Twente Vrouwen De FC Twente vrouwen doen… Lees verder

  Cariere bij Pro-F

  Samenwerking met FC Twente/ Heracles Academie verlengd

  FC Twente/ Heracles Academie ook de komende jaren voorzien van… Lees verder

  Ervaringen

  Geen gewone hamstring blessure

  Kees Kamans (12 jaar) voetbalt bij FC Twente/Heracles Academie en… Lees verder

  Aangesloten bij: