Jumper’s knee

Oorzaken Jumper’s knee

 

Een kniepeesontsteking (apexitis patellae) wordt ook wel jumper’s knee, springersknie of infrapatellaire insertietendinopathie genoemd. De jumpers knee is een typische overbelastingsblessure die vooral voorkomt bij sporters die veel moeten springen. Vandaar ook de naam jumpers knee.

Bij een jumpers knee is de knieschijfpees vlak onder de knieschijf geïrriteerd. Bij veel springen, moet de patellapees veel krachten verwerken. De patellapees kan hierdoor geïrriteerd raken en reageren met een lokale ontstekingsreactie vlak onder de knieschijf. Er zijn verschillende oorzaken voor de irritatie van de patellapees. Een veel voorkomende oorzaak is een naar binnen vallende knie door verminderde stabiliteit in de heup.

Symptomen jumper’s knee

Wanneer de patellapees geïrriteerd is, reageert deze met een lokale ontstekingsreactie. Typische ontstekingsreacties zijn roodheid, zwelling, warmte, pijn en functieverlies. Aan de hand van het klachtenpatroon kan het stadium van de blessure worden onderscheiden. De stadia van de blessure kan aan de hand van de volgende symptomen worden ingeschaald.

1. Pijn na de belasting

2. Pijn bij aanvang en na afloop van de belasting

3. Pijn tijdens en na de belasting

4. Vanwege de pijn is de belasting nauwelijks meer mogelijk

5. Scheur (ruptuur) van de kniepees

 

Wie lopen er risico

De Jumper’s knie komt het meest voor in basketbal, volleybal en voetbal. Dit zijn sporten die explosief springende bewegingen vereisen. De aandoening wordt ook gezien bij sporten als verspringen en hoog springen, evenals in wandelaars, kunstschaatsers en bergbeklimmers.

 

Behandeling jumper’s knee

Sporters met een jumper’s knee moeten eerst de belasting van de knie verminderen. De fysiotherapeut speelt een belangrijke rol bij de genezing van deze klacht. De fysiotherapeut van Pro-F kan helpen bij het veranderen van uw beweegpatronen en het verbeteren van uw stabiliteit. Daarnaast kan de fysiotherapeut helpen om de bovenbeenspieren te versterken. Hierdoor zal de belasting van de knie verminderen en zullen de klachten afnemen.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen aan een fysiotherapeut, vul dan onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

    Naam (verplicht)

    E-mail (verplicht)

    Telefoonnummer

    Onderwerp

    Bericht