Carpaal tunnelsyndroom

Carpaal tunnelsyndroom

Om meer inzicht te krijgen over het carpaal tunnelsyndroom, leggen we eerst uit hoe de polsregio eruit ziet. De pols bestaat uit een gewricht tussen het spaakbeen, ellepijp en de eerste rij van de handwortelbeenderen. In het totaal heeft de pols 8 handwortelbeenderen, deze spelen een belangrijke rol in de bewegelijkheid en de stabiliteit van de pols. In de pols regio worden de pezen van de spieren verdeeld die onder andere verantwoordelijk zijn voor het buigen en strekken van de vingers en van de pols. Ook vinden in de pols belangrijke doorgangen plaats van zenuwen en bloedvaten die verantwoordelijk zijn voor de beweging van de vingers maar ook voor het gevoel in de vingers.

Ontstaan carpaal tunnelsyndroom

Een inklemming van de zenuw nervus medianus, ook wel de middenhandszenuw, onder een dikke peesachtige structuur net onder de handpalm word carpaal tunnelsyndroom genoemd. Deze inklemming zorgt ervoor dat de zenuwbaan richting de duim, wijs, middel en binnenzijde van de ringvinger verstoord wordt.

SYMPTOMEN EN KENMERKEN

De klachten die passend zijn bij een carpaal tunnelsyndroom betreffen dan ook in de meeste gevallen bovengenoemde vier vingers. De klachten kunnen bestaan uit: Tintelingen, verdoofd gevoel in de vingertoppen, krachtsverlies, verminderde bewegelijkheid van de vingers of pols en nachtelijk pijn.

De klachten zijn over het algemeen progressief van aard wat betekend dat deze steeds erger zullen worden. Mits deze niet op de juiste manier behandeld worden.

WAT KAN DE FYSIOTHERAPEUT DOEN

Carpaal tunnelsyndroom kan op meerdere manieren behandeld worden. Doormiddel van handfysiotherapie en het correct inzetten van een spalk kan er geprobeerd worden om de inklemming te verminderen. De klachten kunnen ook vanuit de nek komen, het is daarom belangrijk om tijdens de therapie het gehele verloop van de zenuw te behandelen.

Komen de hierboven beschreven klachten niet overeen met de klachten die jij ervaart. Wil je graag een afspraak maken of heb je vragen? Neem dan contact op met 053-8510694 om een afspraak te maken met onze gespecialiseerde handfysiotherapeut.