hooikoorts, tape, medical taping

Hooikoorts behandelen zonder medicatie

Hooikoorts, de fysiotherapeut helpt

Hooikoorts is een allergische reactie veroorzaakt door (stuifmeel)pollen van bomen, grassen en kruiden. Wanneer de wind deze pollen verspreid, kunnen hooikoortspatiënten last krijgen van niesbuien, rode en jeukende ogen en een verstopte neus.

Tussen de 800 duizend en 1,5 miljoen* mensen in Nederland hebben hooikoorts en vaak weten ze niet waarom ze deze allergieklachten krijgen en wat een goede behandeling is. De meeste patiënten hebben vooral last in het voorjaar, sommigen hebben het gehele jaar last. Hooikoortsmedicijnen kunnen de hevigheid van allergische reacties flink verminderen, minder bekend is dat een fysiotherapeut vaak ook een effectieve methode kan inzetten.
*(bron Wageningen Universiteit)

Hooikoorts klachten: Medical Taping biedt de oplossing!

De fysiotherapeuten van Pro-F maken voor behandeling hooikoorts gebruik van fysio-tape volgens een door de Duitse fysiotherapeuten Ralph en Malte Gericke ontwikkelde methode. Bij toepassing van dit Medical Taping concept is bekend dat deze de hooikoortsklachten sterk verminderd. In een groot aantal gevallen kan iemand zelfs klachtenvrij het seizoen door komen. De resultaten zijn spectaculair en het is een gemiste kans om deze tapemethode niet toe te passen bij hooikoortsklachten.

De behandeling en werking bij hooikoorts

Net zoals met massage invloed kan worden uitgeoefend binnen het lichaam, heeft een behandeling met tape ook dit effect met als voordeel dat tape 24 uur per dag werkt. De fysiotherapeut brengt de tape aan op rug, schouders en borstspieren. Door de tape op een aantal plaatsen aan te brengen kan er via het zenuwstelsel invloed worden uitgeoefend op de hulpademhalings-spieren en het longgebied. Het meest ideaal is om de tape vóór het hooikoortsseizoen aan te brengen. Wanneer er al  klachten zijn, kan de tape ook worden aangebracht tijdens de klachten periode. Na het aanbrengen kan de tape een aantal dagen tot een week gedragen worden. Een herhaling van het aanbrengen van de tape vergroot een positieve werking.

Onderzoek bij hooikoortspatiënten

 • Net zoals in 2016 komt naar voren dat bij 84% van de hooikoortspatiënten een positief resultaat is bereikt in de vermindering van hooikoortsklachten
 • Na 1 tape beurt zijn de VAS scores gemiddeld met 35% afgenomen
 • Na 2 tape beurten zijn de VAS scores gemiddeld met 55% afgenomen
 • Na een derde tapebeurt is nog een kleine verbetering mogelijk waardoor de VAS scores gemiddeld met 63% afgenomen

Wil je meer lezen over Medical Taping en hooikoorts kijk dan op de website van Fysiotape

Maak online een afspraak of vul onderstaand contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Direct afspraak maken

  Naam *

  E-mail *

  Telefoonnummer

  Bericht

  Aangesloten bij: