versleten knie

Wat te doen met een versleten knie

Het hoort bij de leeftijd? Je moet er mee leren leven? Aankijken hoe het gaat? Dat zijn niet de antwoorden die je wilt horen als je last hebt van een versleten knie! Deze pijnlijke klacht wordt veroorzaakt door dunner wordend kraakbeen in het kniegewricht. Hierdoor wrijven bot-uiteinden over elkaar en is de pijn in de knie en knieholte, met eventuele uitstraling naar het bovenbeen, te voelen. Na een periode van rust voelt de knie stijf aan, wat weer beter gaat door in beweging te komen. Een zogenoemde ‘nieuwe knie’ kan een oplossing zijn maar niet alle (delen van) knieën hoeven en kunnen worden geopereerd.

Als opereren geen optie is

Als opereren (voorlopig) geen optie is, rest de vraag; wat te doen aan de pijn en stijfheidsklachten? Om te beginnen is het belangrijk om de balans tussen belasting en belastbaarheid te vergroten. Om de belastbaarheid van de knie te vergroten is het van belang om omliggende spieren te trainen, in dit geval de bovenbeenspieren. Wanneer dit te veel pijn veroorzaakt moeten de oefeningen aangepast worden zodat de spieren wel sterker worden en de knie wordt ontzien. Hydrotherapie, oefentherapie in het water, kan hierin een uitkomst zijn. Het lichaamsgewicht wordt dan gedragen door het water waardoor de druk op het kniegewricht wordt verminderd. De locaties Vondersweijde en Trifora van Pro-F Professionele Fysiotherapie beschikken over een 1,40 meter diep zwembad waar dit mogelijk is.

Het lichaam als één geheel

Bij Pro-F Professionele Fysiotherapie zien we het lichaam als één geheel waarbij alles met elkaar verbonden is. Daarom moet er goed gekeken worden naar de stand van het been en de heupen. Een juiste houding ontlast het deel van de knie, waar het kraakbeen is aangetast en vermindert de pijn. Een juiste houding is ook van belang om andere klachten te voorkomen. Doordat het lichaam automatisch de pijnlijke knie wil ontlasten treedt er compensatie gedrag. Om pijn te mijden ga je anders lopen. Dit kàn op termijn voor rug en nekklachten zorgen. Door niet alleen naar de knie maar ook naar de rest van het lichaam te kijken werken we aan een langdurig positief resultaat.

Kortom, er is wel degelijk wat te doen aan een versleten knie. Je kan de slijtage niet terug draaien maar de pijn en stijfheidsklachten zijn te verminderen. Middels een op-jouw-lijf-geschreven behandelplan gaan we samen aan de slag en helpen we jouw bewegingsdoelen te realiseren.

Maak online een afspraak of vul onderstaand contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

 

  Naam (verplicht)

  E-mail (verplicht)

  Telefoonnummer

  Onderwerp

  Bericht

   

  Wij werken veel samen met OCON orthopedisch kliniek. Kijk voor meer informatie op de websitenieuwe knie https://www.ocon.nl