Tennis elleboog of golfersarm

Tennis elleboog of golfersarm

Tennis elleboog of golfersarm

Veel van de spieren die de pols of vingers bewegen hebben hun oorsprong rondom de elleboog.  Een veel voorkomende klacht is pijn rondom één van deze aanhechtingspunten; een tennis elleboog of golfersarm. Ondanks dat de pols en vingers bewegelijke gewrichten zijn, worden de spieren het liefst statisch ingezet. De spieren lever wel kracht, maar bewegen het gewricht niet. Wanneer de pols te zwaar dynamisch belast word, kunnen de spieren in de onderarm overbelast raken. Grofweg kunnen we deze spieraanhechtingen in 2 punten onderscheiden, namelijk strekpees aanhechting (1) en buigpees aanhechtingen (2).

SYMPTOMEN EN KENMERKEN

De klachten zijn vaak stekend van aard rondom punt 1 of 2, en worden vaak erger tijdens belasten. Daarom worden vaak de meeste klachten van een tennis elleboog of golfersarm, aan het einde van de dag waargenomen. Wanneer de overbelasting langer aanhoudt kunnen er zelfs in rust of ‘s nachts pijnklachten worden waargenomen.

De klachten ontstaan vaak na periodes van zware belasting, of lange periodes van lichte belasting. Dit kan een korte periode van hele zware belasting zijn zoals schilderen of verhuizen. Of een lange periode van lichte belasting, denk hierbij aan een verkeerde houding tijdens het werken of tijdens het gebruiken van een laptop.

WAT KAN DE FYSIOTHERAPEUT DOEN

In de eerste fase wordt er voornamelijk gekozen voor rust, dit kan tijdens therapie inhouden dat de overbelaste regio getapted of gespalkt wordt. Ook masseren van de regio kan voor extra doorbloeding zorgen. Hierdoor kan de overbelaste regio tot ontspanning komen en zal in rust de pijn in de overbelaste regio afnemen.

Vaak blijft de regio pijnlijk tijdens het belasten, de spieren zijn verzwakt en een minimale krachtinspanning kan de herkenbare pijn geven.

Hierdoor is het ook belangrijk om tijdens de therapie focus te leggen op het geleidelijk activeren van de overbelaste spieren.

Ook last van een tennis elleboog of golfersarm? Je kan zonder verwijzing van de huisarts bij Pro-F Professionele Fysiotherapie terecht. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. Maak online een afspraak of vul onderstaand contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

 

    Naam (verplicht)

    E-mail (verplicht)

    Telefoonnummer

    Onderwerp

    Bericht